Rechter oordeelt dat ook slachtoffer verantwoordelijk is

Straf met uitstel voor doodrijder Bart Ardies

Print

Het tragische ongeval gebeurde twee jaar geleden ter hoogte van een tankstation. Foto: bfs

Antwerpen / Melsele -

De dronken chauffeur die in 2012 motorrijder Bart Ardies (34) doodreed op de Grote Baan, is veroordeeld tot drie maand cel met uitstel en twee jaar rijverbod. De politierechter vond dat Ardies voor een vierde zelf verantwoordelijk was.

Het dramatische ongeval gebeurde twee jaar geleden op 7 september. Bart Ardies was kort na 20 uur met zijn motor op weg naar huis toen ter hoogte van het tankstation Lukoil op de Grote Baan een chauffeur uit de tegenovergestelde richting plots zijn rijstrook opdraaide. Ardies kon de wagen niet meer ontwijken. Hij reed vol in de flank van de auto en kwam zwaar ten val. Ardies overleed ter plaatse. De 49-jarige bestuurder Jurgen V.D.V. uit Antwerpen van de aanrijdende auto bleek zwaar dronken te zijn. De man had 2,4 promille alcohol in het bloed en was niet in staat om te worden verhoord. Het openbaar ministerie had tijdens zijn proces vorige maand in de politierechtbank van Sint-Niklaas een jaar cel, vijf jaar rijverbod en een fikse geldboete geëist. Uit het verslag van de verkeersdeskundige bleek dat V.D.V. ook aan te hoge snelheid reed toen hij de baan overstak. Nog volgens de expert hield ook het slachtoffer zich niet aan de toegelaten maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Daardoor besliste de politierechter dat Ardies zelf ook voor een vierde verantwoordelijk was voor het ongeval. De rechter ging niet in op de vordering van het openbaar ministerie en veroordeelde Jurgen V.D.V. tot drie maand cel met uitstel, twee jaar rijverbod en 3.000 euro boete. Hij zal ook zijn praktische, theoretische, medische en psychologische proeven moeten afleggen.

Jurgen V.D.V. drukte tijdens het proces verschillende keren zijn spijt uit naar de nabestaanden van Ardies. Hij schreef de familie ook een brief. V.D.V. gaf toe dat hij die avond te veel had gedronken, maar zei dat hij probeert om komaf te maken met zijn alcoholprobleem.

‘Jammer dat dit kan in België’

Katrien Willems, de echtgenote van Bart Ardies, en haar familie reageren geëmotioneerd op de uitspraak van de rechter. ‘Het is jammer dat iets als dit kan in België’, zegt Willems met een krop in de keel. ‘Ik moet deze straf laten bezinken vooraleer ik er verder op kan reageren. Maar als slachtoffer voel ik mij in de steek gelaten door het Belgisch rechtssysteem. Alleen al door het lange wachten op de uitspraak. Het ongeval is gebeurd op 7 september van 2012. Pas meer dan twee jaar later is er een vonnis geveld. Als iemand zijn wagen verkeerd parkeert, moet die onmiddellijk zijn boete betalen. Maar als je iemand doodrijdt, dan kan je twee jaar ongestraft verder leven. En dat terwijl het voor ons dag na dag een immense strijd was en is om het ongeval en de dood van Bart te verwerken.’

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio