3M investeert 20 miljoen euro in Zwijndrecht

Technologiebedrijf 3M start vanaf januari een nieuwe productielijn op voor solventvrije lijmen. Dat werd maandag op een persmoment meegedeeld. Het gaat om een investering van 9,6 miljoen euro. In totaal wordt in twee jaar in Zwijndrecht voor zowat 20 miljoen euro geïnvesteerd en worden ook een vijftiental nieuwe onderzoekers aangeworven.

3M, bekend van onder meer de Post-It’s, heeft in Zwijndrecht zowel onderzoeks- als productie-activiteiten. De productie omvat voornamelijk hoogwaardig rubber en lijm. De Amerikaanse multinational voert al langer onderzoek uit naar solventvrije lijmen. Door capaciteitsbeperkingen in de Verenigde Staten, maar ook door de nabijheid van onderzoekservaring- en kennis wordt sinds 2013 een nieuwe productielijn opgestart met solventvrije lijm.

“Lijm bestaat voor 70 procent uit solventen, maar dat is dode massa. Wij halen die solventen eruit, zodat we 100 procent lijm overhouden, met dezelfde eigenschappen”, zegt R&D-manager Hans Vlaminck. Hoe dat gebeurt, is een strikt bedrijfsgeheim. De nieuwe lijn kost 9,6 miljoen euro en zal naar verwachting “enkele duizenden tonnen” per jaar produceren.

Een andere grote investering gaat naar een technologie om duurzamer hoogwaardig rubber te maken, voor onder andere de luchtvaart- en automobielindustrie. Die investering bedraagt 4,6 miljoen euro.

3M opende maandag ook officieel haar validatielaboratorium, waarmee filters voor biofarmabedrijven in heel West-Europa getest worden. “We testen in eigen huis of de filters voor bijvoorbeeld sterilisatie hun producten zoals vaccins en antibiotica niet beïnvloeden en of de vaccins de filters niet aantasten”, klinkt het.

Alle investeringen zorgen voor vijftien bijkomende onderzoeksjobs, bovenop de huidige 50. Op het persmoment pleitte de directie voor een blijvende overheidsaandacht voor innovatie, met transparantie in de subsidiestromen en een stabiel investeringsklimaat.

3M telt in ons land naast Zwijndrecht nog vestigingen in Diegem en Nijvel, met in totaal een 700-tal personeelsleden.