© Belga

Paniek in Brussels ziekenhuis door mogelijke ebola-besmetting

Een man die terugkwam uit Guinee en koorts had, is maandag opgenomen het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Het gaat om een mogelijk geval van ebola, aldus de woordvoerster van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, die zo informatie in verschillende media bevestigt.

Eveline Vergauwen en Lin Louage

Zondagavond werd in het Brusselse ziekenhuis reeds een tijdlang de hele spoedafdeling in quarantaine geplaatst, uit vrees voor ebola. Toen bleek dat het om vals alarm ging, de patiënt was zelfs niet in Afrika geweest. Maar nu is er dus een tweede geval.

‘De patiënt had deze ochtend last van hoge koorts. Hij verbleef onlangs in Guinee, dat is een getroffen gebied. Dan is de procedure heel duidelijk: hij wordt dan onmiddellijk in een universitair ziekenhuis in quarantaine geplaatst’, bevestigt een woordvoerder aan onze redactie. Het kan nog 48 uur duren voor we de diagnose kennen.

'Extra controles'

Deze ochtend riep viroloog Marc Van Ranst nog op om extra controles uit te voeren op de luchthaven van Zaventem. Maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zal geen maatregelen nemen, voorlopig toch niet. ‘We moeten doen wat echt nodig en doeltreffend is’, is momenteel de enige communicatie van het kabinet van De Block.

De Block zal donderdag wel samenzitten met haar Europese collega’s. Het onderwerp: versterkte controles op reizigers uit Afrikaanse landen die getroffen zijn door de ebola-epidemie. Vooral Guinee, Liberia, Nigeria en Sierra Leone. Er wordt ook gepraat over een betere coördinatie tussen de EU-landen.

De controles gebeuren vandaag in het land van vertrek. De temperatuur van de reizigers wordt daar gemeten, voor ze het vliegtuig in mogen. In Europa bestaat geen consensus over controles in het land van aankomst. Groot-Brittannië is de enige EU-lidstaat die specifieke screenings op de grootste luchthavens en treinstations heeft aangekondigd. Ook de VS gaat in vijf luchthavens de temperatuur meten van passagiers die uit de West-Afrikaanse landen komen waar ebola zich verspreidt.

Marc Van Ranst: ‘Extra controles op ebola nodig op luchthaven Zaventem’

© Photo News

In de Verenigde Staten is de onrust bijzonder groot nadat een verpleegster besmet raakte met het ebolavirus, nadat ze -met alle nodige voorzorgsmaatregelen - een 42-jarige Liberiaan had verzorgd in een ziekenhuis in Dallas. Viroloog Marc Van Ranst pleit ervoor om ook bij ons in België meer maatregelen te nemen, meer bepaald op de luchthaven van Zaventem.

De Verenigde Staten staan in rep en roer. Eerder was al een eerste geval van ebola in de Verenigde Staten gemeld, nadat een 42-jarige Liberiaan ziek terugkeerde uit Afrika. De man werd verzorgd in een ziekenhuis in Dallas en overleed daar vorige week.

Nu blijkt dat de man tijdens zijn quarantaineperiode één van zijn verplegers heeft geïnfecteerd. Op verzoek van de familie wordt de identiteit van de verpleger niet vrijgegeven, maar CNN meldt dat het om een vrouw gaat. Vrijdag had de verpleegster lichte koorts, waarop ze onmiddellijk werd afgezonderd. Zondag raakte bekend dat ze inderdaad besmet was geraakt met het ebolavirus, waardoor ze de eerste ebolapatiënt werd die binnen de VS werd besmet.

‘Er wordt informatie achtergehouden’

De vrouw droeg nochtans steeds een masker, handschoenen, een beschermende bril en beschermend pak, maar toch testte ze positief op ebola. Volgens de autoriteiten heeft de vrouw op een gegeven moment de veiligheidsvoorschriften overtreden en raakte ze zo besmet, maar dat spreekt het verplegend personeel in Dallas tegen. Het ziekenhuis en de inwoners van Dallas vrezen dat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) informatie over de verspreiding van het virus achterhoudt, en dat er mogelijk nog meer mensen zullen besmet raken.

‘Extra temperatuurcontrole op Zaventem zeker nuttig’

In België hebben de ziekenhuizen al richtlijnen gekregen over welke voorzorgsmaatregelen ze moeten nemen tegen ebola. Toch pleit viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) voor extra maatregelen, onder meer op de luchthaven van Zaventem. ‘Er zou een extra temperatuurcontrole moeten komen voor passagiers die in Zaventem landen vanuit een besmet gebied zoals Monrovia, Conakry of Freetown. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië doen die controles ook. Het is maar een kleine moeite, want het gaat maar over zes vluchten per week’, aldus Van Ranst. Passagiers worden ook bij vertrek in een besmet gebied al gecontroleerd op koorts, maar volgens de viroloog is het zeker nuttig om dat ook bij aankomst te doen. ‘Het lijkt me puur gezond verstand om een extra controle te doen na acht uur vliegen’, klinkt het.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich voorlopig nog niet uitgesproken over internationaal op te leggen maatregelen.

MEER OVER Maggie De Block

Nu in het nieuws