© Shutterstock

Verslaafd aan koffie? 'Het zit in je genen'

Iedereen die elke dag naar koffie en cafeïne verlangt, heeft dat in de genen zitten. Dat zegt een nieuwe studie gepubliceerd in het Amerikaanse vakblad ‘Molecular Psychiatry’.

kvd

‘De hoeveelheid koffie die je drinkt en de frequentie waarmee je het consumeert, heeft alles te maken met genetica’, zegt hoofdauteur Marilyn Cornelis van de ‘Harvard School of Public Health’. Samen met zijn team ontdekte hij zes nieuwe genetische varianten die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor iemands drang naar koffie. Mensen die deze varianten hebben, verlangen meer naar cafeïne dan anderen.

Men vroeg aan meer dan 120.000 koffieliefhebbers van Europese en Afrikaans-Amerikaanse herkomst hoeveel koffie ze gemiddeld dronken, waarna de onderzoekers ook hun DNA bestudeerden. Bij deze personen ontdekte men vier gen-varianten die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop ons lichaam cafeïne afbreekt. Iemand die deze varianten heeft kan sneller cafeïne verwerken dan iemand die deze genen niet heeft en kan dus ook meer koffie drinken. Daarnaast bepalen deze varianten ook hoe sterk het stimulerende effect van een kop koffie kan zijn: hoe meer van deze varianten je hebt, hoe sterker het effect is op je lichaam en geest. De twee andere varianten die werden gevonden legden een link tussen het regelmatig drinken van koffie en de cholesterol- en bloedsuikerspiegel.

‘Deze resultaten zorgen ervoor dat we nu ook de relatie tussen koffie en gezondheid kunnen bestuderen in het domein van de genetica. We weten al langer dat genetica een rol speelt in koffieconsumptie en de reactie op cafeïne, maar nu we exact weten welke genen hierin een rol spelen, is dat een belangrijke stap in het onderzoek’, zegt Cornelis.

NIET TE MISSEN