© rr

DVD: Deux jours, une nuit (****)

De broers Dardenne kwamen - tot ieders verbazing - dit jaar met lege handen terug van het filmfestival van Cannes. Vreemd, vermits ze voor het eerst werkten met een grote ster in een sociaal drama dat de tijdsgeest opnieuw erg goed aanvoelt.

JaTi

Marion Cotillard is bijzonder sterk als Sandra, de moeder van twee die na een depressie terug aan de slag wilt bij haar oude werkgever, nét wanneer die besparingen aankondigt. Voor de baas moet er ofwel één persoon afvloeien - Sandra - of moeten de andere werknemers bereid zijn hun jaarlijkse premie te laten vallen. Sandra raapt zichzelf moeizaam bij elkaar om in één weekend (daarna volgt de stemming) haar collega's te overtuigen om voor haar te stemmen. Cotillard maakt, met haar schuchtere blik en gespannen lichaamshouding de vernedering en onmacht van Sandra tastbaar.

Deux jours, une nuit lijkt wel een thriller waarin elk jurylid afzonderlijk over de nakende uitspraak wordt benaderd. En al zijn de Dardennes ook hier geen blinde positivo's, uiteindelijk triomfeert weer hun zachte humanisme.