© Shutterstock

Waarom baby’s nooit in de zetel mogen slapen

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek, verschenen in het vakblad Pediatrics, blijkt dat wiegendood niet enkel in het kinderbedje voorkomt. Eén op de acht zuigelingen die op deze manier overlijdt, sterft tijdens een dutje in de sofa. Dat meldt The New York Times.

vwh

Een team wetenschappers, verbonden aan het Children’s Mercy Hospital in Kansas City, onderzocht achtduizend gevallen van wiegendood in 24 Amerikaanse staten. Hun analyse toont aan dat één op de acht kinderen die omkomen door wiegendood, sterft terwijl het slaapt in de zetel. Uit eerder onderzoek is reeds gebleken dat dutjes in de zetel wiegendood kunnen veroorzaken, maar deze studie bekeek ook hoe dat precies komt.

De vorsers zeggen dat baby’s sneller hun gezicht naar beneden laten hangen tijdens het slapen, wat ademnood in de hand kan werken. Bij je baby blijven creëert volgens hen een vals veiligheidsgevoel. De reden? ‘Jonge ouders zijn vaak zelf heel moe en sukkelen ook in slaap, met alle gevolgen van dien. Het kindje kan opzij rollen en vast komen te zitten tussen de slapende ouder en het rugkussen van de zetel, wat ertoe kan leiden dat het kind niet meer kan ademen’, zegt hoofdonderzoeker Jeffrey Colvin.

Verder toont de studie aan dat ouders hun baby beter niet bij hen in bed nemen. Maar liefst zeventig procent van de plotse sterftes door wiegendood, gebeurden in bed bij de ouders. Hoe jonger het kindje, hoe groter het risico op overlijden. De onderzoekers concluderen dat baby’s ’s nachts of tijdens dutjes steeds op hun rug moeten slapen op een stevig, plat oppervlak.

NIET TE MISSEN