© AP

© AFP

1 / 2

Verdediging Oscar Pistorius pleit voor werkstraf

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius zat maandagvoormiddag opnieuw in het Hooggerechtshof van Pretoria. Deze week kent zijn proces een einde met de bepaling van de strafmaat. In september werd ‘Blade Runner’ schuldig bevonden aan ‘doodslag door nalatigheid’ van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Maandag pleitte de verdediging voor een werkstraf in plaats van een celstraf.

jva

Volgens de Nationale Aanklagersautoriteit (NPA), het Openbaar Ministerie in Zuid-Afrika, kan de strafmaat eind deze week al duidelijk zijn. Rechter Thokozile Masipa begon maandag met het aanhoren van de argumenten van de verdediging.

Werkstraf in plaats van celstraf

De verdediging zal alles op alles zetten om een celstraf te vermijden. Dat bleek maandag meteen toen Joel Maringa werd opgeroepen om te pleiten voor een werkstraf gecombineerd met een huisarrest van drie jaar. De gevangenisambtenaar pleitte dat de beschuldigde alleen maar beter zal worden van deze straf, omdat deze hem toelaat om zijn leven terug op orde te brengen en zijn gedrag aan te passen.

De openbare aanklager, Gerrie Nel, reageerde vol ongeloof op deze suggesties. Hij vroeg zich af of de getuige de ernst van de misdaad wel correct inschatte. Ook de moeder van Reeva Steenkamp reageerde heel emotioneel en moest worden bijgestaan door vrienden in de zaal.

De eerste getuige van de dag, Pistorius’ psycholoog Lore Hartzenberg, omschreef Pistorius als een ‘gebroken man’. Waarschijnlijk zal later ook de handicap van Pistorius worden ingeroepen als verzachtende omstandigheid. De Zuid-Afrikaanse gevangenissen staan bekend om hun overbevolking en hun slechte medische nazorg. Psychiatrische rapporten hebben bovendien aangetoond dat Pistorius lijdt onder post-traumatische stress en depressies en een hoger risico tot zelfmoord vertoont.

Tot 15 jaar gevangenis

Op ‘dood door nalatigheid’ staat in Zuid-Afrika een maximumstraf van 15 jaar cel, maar meestal wordt 5 tot 8 jaar gegeven. Er is geen minimumstraf, dus ook volledige vrijspraak is een optie. In afwachting van de bepaling van de strafmaat is Pistorius trouwens al vrij onder voorwaarden.

De rechter neemt wel een eerder schietincident in een restaurant mee in de bepaling van de strafmaat. Daarvoor kan Pistorius tot 5 jaar cel riskeren.

De feiten

Pistorius schoot vorig jaar op Valentijnsdag zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. Rechter Masipa ging mee in het verhaal van de atleet en geloofde dat hij het 29-jarige model verkeerdelijk hield voor een inbreker, toen hij ’s nachts gestommel in zijn huis hoorde. De rechter oordeelde dat Pistorius niemand wilde doden, maar nalatig en onredelijk handelde. Toen hij schoot op de toiletdeur waarachter Steenkamp zich bevond, wist hij dat er iemand in de ruimte aanwezig was en dat die persoon weinig manoeuvreerruimte had.

Op het vonnis van de rechter kwam veel kritiek. Zowel het Openbaar Ministerie als de publieke opinie gelooft dat Pistorius met voorbedachte rade doodde en dus schuldig is aan moord.