Babysit krijgt 4 jaar cel voor dood van peuter

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Miriam M. (33) uit Antwerpen maandag veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor het toebrengen van opzettelijke slagen aan een peuter van 1,5 jaar, die daardoor ongewild gestorven was. De Surinaamse babysit heeft altijd ontkend dat ze met het jongetje geschud had.

skn

De moeder, zelf ook een Surinaamse, had haar zoontje op 26 juli 2013 bij Miriam M. afgezet. De beklaagde zou later verklaren dat de peuter dan al slaperig en apathisch was. Toen ze hem later die morgen soep wilde geven, zag hij bleek en draaiden zijn ogen weg. Haar neef raadde aan om de moeder te bellen, maar dat deed ze niet.

Toen het jongetje helemaal verstijfde, wreef ze hem met knoflook en limoen in om de boze geesten te verdrijven. Pas toen hij niet meer reageerde, verwittigde ze de moeder en werden de hulpdiensten erbij gehaald. Het kind werd nog geopereerd, maar zijn toestand verslechterde snel. Hij bezweek twee dagen later aan de gevolgen van een hersenvliesbloeding.

Volgens de wetsdokter werd de peuter dooreen geschud, maar Miriam M. ontkende dat. Een tegenexpert van de verdediging meende dat de hersenvliesbloeding ook veroorzaakt kon zijn door een val. Zijn bevindingen werden voorgelegd aan de wetsdokter, maar die bleef erbij dat het niet om een accidenteel hoofdtrauma ging.

De rechtbank vond het bijgevolg bewezen dat Miriam M. verantwoordelijk was voor de dood van het kind.