© Belga

Philippe Gilbert houdt knap stand in koninginnenrit van Peking

Daniel Martin (Garmin-Sharp) heeft de koninginnenrit van de Ronde van Peking (WorldTour) gewonnen. Hij kwam als eerste boven op de Mentougou Miaofeng Mountain. Philippe Gilbert hield knap stand en blijft (nipt) leider.

vermi

De vierde etappe leidde het peloton uit de Chinese smog van Yanqing naar Mentougou Miaofeng Mountain. Een rit van 157 kilometer.

Met Julien Vermote (Omega Pharma-Quickstep) en Boris Vallée (Lotto-Belisol) waren twee landgenoten present in de ontsnapping van de dag. Zij kregen gezelschap van Graeme Brown (BEL) en Guillaume Boivin (CAN).

Vermote, Vallée en Boivin begonnen met 1'19" voorsprong aan de slotkllim naar Mentougou Miaofeng Mountain, een klim van 12,6 kilometer aan 5,7% gemiddeld, en dat bleek onvoldoende. Vermote hield nog het langste stand maar werd uiteindelijk ingelopen op tien kilometer van de streep door Lotto-renner en kersvers profrenner Louis Vervaeke. Zijn avontuur duurde echter niet lang.

Ryder Hesjedal (Garmin) opende de debatten onder de favorieten. Achter hem bleef het lang stil maar hij werd werd uiteindelijk toch ingerekend in de slotkilometers door Samuel Sanchez, die tempo reed in dienst van kopman Philippe Gilbert. Toen Daniel Martin (Garmin) doortrok moest Gilbert echter even passen. De Ier snelde met groot overmacht naar de zege met Esteban Chaves in zijn wiel maar Gilbert finishte twee seconden later knap als derde en blijft dankzij de bonificatieseconden nipt leider.

Morgen/dinsdag eindigt de Ronde van Peking aan het Vogelneststadion met wellicht een massasprint. Gilbert heeft drie seconden voorsprong op Martin...

Uitslag:1 Daniel Martin (Garmin-Sharp) in 4u12'14"2 Esteban Chaves (OGE) +2"3 Philippe Gilbert (BMC) z.t.4 Rui Costa (LAM) 5 Julián Arredondo (TREK) +10"6 Rinaldo Nocentini (ALM) z.t7 Warren Barguil (GIA) 8 Rigoberto Urán (OPQS) 9 Sergey Chernetsky (KAT) 10 David López (SKY)

Stand:

1. Philippe Gilbert (Bel/BMC) 15u19:47
2. Daniel Martin (Ier/GRS) op 0:03
3. Esteban Chaves (Col/OGE) 0:09
4. Rui Costa (Por/LAM) 0:11
5. Sergey Chernetsky (Rus/KAT) 0:23
6. Warren Barguil (Fra/GIA) 0:23
7. Julian Arredondo (Col/TFR) 0:23
8. Rinaldo Nocentini (Ita/ALM) 0:23
9. Rigoberto Uran (Col/OPQ) 0:23
10. Pieter Serry (Bel/OPQ) 0:26

Daniel Martin: ‘Fijn om hier eens te winnen’

© AFP

Daniel Martin toonde zich een gelukkig man met zijn tweede zege van het seizoen. ‘Ik ben blij met deze overwinning’, stelde hij na zijn winst van maandag in de koninginnenrit van de Ronde van Peking.

‘Ik strandde al twee keer op een tweede plaats in ritten in de Ronde van Peking en werd vorig jaar tweede in het eindklassement. Het is fijn om nu ook gewoon eens te winnen. De leidersplaats was een mooie bonus geweest, maar deze zege doet ook al deugd’, aldus de Ier.

Het verraste Martin niet dat Gilbert zo lang kon aanklampen op de laatste klim. ‘Het is niet zo’n lastige klim, helemaal niet voor echte berggeiten, en er was meewind. Dus het verbaast me niet dat Philippe zo lang vooraan mee streed.’

Martin telt nu drie seconden achterstand in het klassement op Gilbert. ‘Ik denk dat ik die bonus wel kan behouden”, aldus Gilbert. “Je weet natuurlijk nooit, er kan altijd een technisch of ander probleem opduiken, maar ik heb vertrouwen in een goede afloop.’

Gilbert stelde op de website van de organisatie voorts dat hij uitkijkt naar de laatste etappe die start op het Plein van de Hemelse Vrede. ‘Dat wordt speciaal en ik ben blij dat ik hier ben. Eerst had ik niet veel zin om naar Peking af te reizen: het is ver en het was al een lang seizoen, maar nu ik hier ben, houd ik wel van deze race, in een mooi land, als er een heldere hemel is tenminste’, verwees hij nog even naar de smogproblemen.

Meer sportnieuws