© GVA

Actiegroepen zijn enigen die vooruitkomen in Oosterweel

Over iets minder dan een week is het vijf jaar geleden dat de Antwerpenaren via een referendum voor of tegen het Lange Wapperviaduct op het BAM-tracé konden kiezen. Het werd een “neen”, al deden nogal wat politici op de dag van het referendum al heel erg hun best om het resultaat te minimaliseren.

Patrick Van de Perre

De Antwerpenaar zou wel tegen de Lange Wapper gestemd hebben, maar geen probleem hebben met het BAM-tracé. Slechte verliezers werden ze genoemd, de politici die met dit argument op de proppen kwamen.

Vijf jaar later geniet datzelfde BAM-tracé nog altijd de voorkeur van de Vlaamse regering. Die keuze werd net voor het einde van de vorige legislatuur, in februari van dit jaar, verankerd in het zogenaamde Valentijnsakkoord.

Voor wie zich afvraagt waar we, vijf jaar later, nu precies staan is het antwoord duidelijk. Nergens. De mobiliteitsknoop in en rond Antwerpen is nog altijd even groot en de gevolgen daarvan voor de volksgezondheid van de stedelingen zijn evenredig gebleven.

We weten nu – al was dat eigenlijk al veel eerder duidelijk – dat de financiering van de Oosterweelverbinding een onbetaalbare zaak is. Europa heeft immers opnieuw en formeel gezegd dat de vooropgestelde financiële constructie niet mag. De vraag is wat er nu gaat gebeuren.

Ondertussen gaan de actiegroepen onverminderd verder met hun campagne. Vrijdag nog trok het actiecomité Ringland met een aantal politici uit verschillende partijen naar Maastricht om te zien hoe ze daar een Ringland aan het bouwen zijn op een strook van 2,3 kilometer snelweg.

Een mooi verhaal, zo bleek. En eentje dat ook economische voordelen heeft. Door een aantal ingrepen zullen er minder files zijn en ook het risico op ongevallen wordt een stuk kleiner. Het wordt steeds moeilijker om projecten zoals dat van Ringland af te wijzen als een sprookje. Het is opmerkelijk hoe actiegroepen er in slagen om alternatieven aan te bieden en massa’s mensen achter hun project te scharen. Een schril contrast met de overheid die nauwelijks vooruit geraakt.

MEER OVER Ons standpunt