© Theo Francken

Theo Francken wil duizend sans-papiers extra verwijderen

In de gesloten centra moeten er op korte termijn 100 extra plaatsen komen voor mensen zonder papieren. “Dat betekent 1.000 extra verwijderingen”, zegt Theo Francken (N-VA). Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

Belga

“Er zijn veel te weinig plaatsen in de gesloten centra van de Dienst Vreemdelingenzaken”, zegt Francken in een interview met De Standaard. “Als de politie nu een illegaal oppakt, moet zij hem vaak weer ­laten gaan omdat er bij Vreemdelingenzaken geen plaats is. Dan krijgt hij een bevel om het grondgebied te verlaten - soms twee, drie of vier keer. Die vicieuze cirkel wil ik doorbreken.”

De komende vijf jaar wil Francken nog meer. “Nederland heeft circa 2.000 plaatsen in gesloten centra. Ons land minder dan 600. Er zit nog rek op om de capaciteit uit te breiden.”

“Criminele illegalen aanpakken, dat is mijn prioriteit”, beweert Francken. “Niet het terugsturen van migranten die geïntegreerd zijn en in een knelpuntberoep werken.”

Francken wil het ook opnieuw mogelijk maken om gezinnen met minderjarige kinderen zonder verblijfspapieren in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel op te sluiten.