© Marc Aerts

Manschappen beroepskorps eisen garanties over wachtsysteem

Brandweer: 'Raak niet aan onze 24 uur'

Het rommelt bij de Mechelse brandweer. De leden van het beroepskorps vrezen dat er intenties zijn om hun wachtsysteem van 24 uur in de nieuwe brandweerzone af te schaffen. Ze eisen garanties over hun statuut voor die begin 2015 wordt ingevoerd. Mogelijk volgen er acties.

Sven Van Haezendonck

Het systeem van wachten van 24 uur bestaat in de Dijlestad al decennia. Als een brandweerman zo’n shift heeft gewerkt, krijgt hij nadien telkens twee dagen rust. Nu zou er sprake zijn van de invoering van diensten van twaalf uur, zoals bijvoorbeeld ook in Antwerpen het geval is. Argumenten daarvoor zijn de te lage productiviteit, omdat brandweermannen een deel van hun shift kunnen slapen. Tenzij er een interventie is uiteraard. Bovendien zou het ook de bedoeling zijn om de verschillende werkregimes binnen de nieuwe brandweerzone Rivierenland meer op elkaar af te stemmen.

In weekend werken

In Mechelen is een ruime meerderheid van de 85 brandweermannen daar niet voor te vinden. Ze krijgen de steun van alle vakbonden. "De productiviteit in een systeem van twaalf uur zal niet hoger zijn. Overigens zijn we ertoe bereid om op zaterdag en zondag volgens de gewone werkregeling te werken, ook al is het weeken"’, zegt vakbondsafgevaardigde Ronny Perree (VSOA). Volgens de bonden kunnen verschillende systemen perfect naast elkaar bestaan.

Sociaal leven

Collega’s treden hem daarin bij. ‘Raak niet aan onze 24 uur, want dat is een aanslag op ons sociaal leven. Veel mensen hebben gekozen voor deze job omdat hun partner ook in shiften werkt of omdat ze co-ouderschap hebben’, luidt het.

Commandant Philippe Maudens zit duidelijk verveeld met de hele zaak. "Natuurlijk ga ik niet in tegen mijn eigen korps en ik zal de wachten van 24 uur verdedigen", reageert hij. Maar Maudens zegt dat het laatste woord daarover niet aan hem is. “’De beslissing ligt straks bij een college van negentien burgemeesters. In april 2015 komt er sowieso een evaluatie van het systeem waarin onze mensen werken", zegt hij nog.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio