© Archiefbeeld Patrick Hattori

Mechelen dimt verlichting voor 'donkerste nacht'

De stad Mechelen neemt naar jaarlijkse traditie deel aan de Nacht van de Duisternis. Op zaterdag 11 oktober, ook wel eens de 'donkerste nacht' genoemd, wordt de sfeerverlichting van een aantal openbare gebouwen en monumenten gedimd.

Sven Van Haezendonck

Enkele verenigingen die werken rond lichtvervuiling zoals Bond Beter Leefmilieu en de vzw Preventie Lichthinder roepen steden en gemeenten op om zoveel mogelijk openbare verlichting te doven gedurende een avond en zo hun energieverbruik in te perken, zonder dat de veiligheid eronder lijdt.

Waar brandt er geen verlichting?

Ook Mechelen doet mee. De verlichting van de Sint-Romboutstoren, het Schepenhuis en het Postgebouw wordt zaterdag vanaf 18u gedimd. De sfeerverlichting van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, de Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en het Hof van Busleyden wordt gedoofd. In de Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt tijdelijk overgeschakeld op functionele verlichting.

Automatisch dimmen in toekomst

Met haar deelname wil de stad Mechelen haar bewoners sensibiliseren en aanzetten tot rationeel energiegebruik. “Er wordt vaak te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. De stedelijke ledverlichting is alvast uitgerust voor slimme toepassingen zoals het automatisch dimmen wanneer er geen beweging wordt waargenomen. Hopelijk kunnen we hier snel werk van maken”, zegt schepen van Duurzaamheid en Energie Marina De Bie (Groen).

Meer info: www.nachtvandeduisternis.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio