Aantal havenarbeiders bij het Antwerps 'kot' opnieuw in de lift

Foto: Stefaan Van Hul

Aantal havenarbeiders bij het Antwerps 'kot' opnieuw in de lift

Het aantal erkende havenarbeiders in Antwerpen is vorig jaar opnieuw toegenomen, na een daling die vier jaar aanhield. In 2013 waren er 8.459 havenarbeiders aan de slag, of 1,9 procent meer dan in 2012. Voor de komende jaren wil Cepa, beter bekend als 'het kot', blijven aanwerven.

Door de wet-Major mag arbeid in havengebied enkel gebeuren door erkende havenarbeiders. Zij werken niet rechtstreeks voor een havenbedrijf, maar worden "ingehuurd" via de coöperatieve vennootschap Cepa. De stijging van 1,9 procent tot 8.459 arbeiders komt er na een jarenlange daling ten gevolge van de crisis. In 2008 werkten er nog 9.321 havenarbeiders, 9,1 procent meer dan vandaag.

Tegenover vorig jaar steeg vooral het aantal logistieke havenarbeiders, met 3,1 procent tot 1.140 arbeiders, al is er op langere termijn geen duidelijke trend zichtbaar. Logistieke havenarbeiders distribueren of verzenden de goederen "met aantoonbaar toegevoegde waarde" verder. Het aantal 'algemene' havenarbeiders, die schepen effectief laden en lossen, steeg met 2,3 procent om uit te komen op 6.170, dit na een vier jaar lange daling. Het aantal vaklieden, actief in onder meer het onderhoud, daalde met 3,2 procent, al is die groep kleiner (879 werknemers in 2013).

Met de opening van het Deurganckdok in 2004 steeg het aantal havenarbeiders, tot de start van de crisis in 2008. "In 2012 werd de beslissing genomen om opnieuw aan te werven. Voor 2013 waren dit 350 nieuwe havenarbeiders, voor 2014 300 en ook de komende jaren zal er een voortgezette aanwervingsinspanning gebeuren, mits de conjunctuur dit ons toelaat", zegt Yann Pauwels, adviseur bij Cepa.

Eerder bleek dat het aantal dagen dat arbeiders in de eerste helft van dit jaar zonder werk zaten, was opgelopen tot 50.800, tegenover 27.543 vorig jaar. "De daling van werk in de eerste maanden van 2014 is het gevolg van de dalende staaltrafiek. Ook het conventioneel fruit daalde, maar dat wordt in containers gestoken, wat minder arbeidsintensief is", vervolgt Pauwels. "Het verschil is ook relatief, want de eerste twee maanden van 2013 waren enorm goed, wat het verschil verklaart.