© Photo News

Sloveense kandidaat-eurocommissaris Bratusek gebuisd

De bevoegde commissies van het Europees Parlement willen niet dat de Sloveense kandidate Alenka Bratusek toetreedt tot de nieuwe Europese Commissie. De Sloveense oud-premier werd woensdagavond met ruime meerderheid weggestemd. De eveneens omstreden Spaanse kandidaat Miguel Arias Canete overleefde de stemming wel.

(kld)

In de commissies Milieu en Industrie gaf een ruime meerderheid van 113 tegen 12 leden (en 2 onthoudingen) de liberale politica Bratusek een negatieve beoordeling mee.

Ze stuitte op zwaar verzet omdat een Sloveense corruptiecommissie de omstandigheden van haar voordracht onderzoekt. Ook kon Bratusek tijdens haar hoorzitting maar weinig parlementsleden overtuigen dat ze voldoende beslagen is om als vicevoorzitster in de Commissie van Jean-Claude Juncker de uitbouw van een Europese energie-unie te realiseren.

Spaanse kandidaat

De eveneens omstreden Spaanse kandidaat-eurocommissaris Miguel Arias Canete overleefde de stemming wel. De Spaanse conservatief lag onder vuur bij de linkerzijde omwille van zijn banden met petroleumbedrijven. Hij kreeg echter de volle steun van zijn Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement.

Uiteindelijk stemden ook de sociaaldemocraten in met de Spaanse kandidaat. In ruil zal Canete volgens Europarlementslid Kathleen Van Brempt ‘onder curatele’ van de sociaaldemocratische vicevoorzitter Frans Timmermans komen.

Wat nu?

De adviezen van de bevoegde commissies worden nu overgemaakt aan de fractieleiders van het halfrond. Het Europees Parlement kan geen individuele kandidaten afwijzen, maar moet wel de voltallige Commissie van Juncker goedkeuren.

Toekomstig Commissievoorzitter Juncker zal zich dus tot de Sloveense regering moeten wenden om een nieuwe kandidaat voor te dragen. De liberale fractie eist alvast een nieuwe liberale kandidaat.

MEER OVER Europese Commissie