Terreurverdachte Elias T. betwist leidende rol en vraagt vrijspraak

Print

De advocaten van Elias T. (24) uit Vilvoorde, tegen wie tien jaar cel werd geëist, betwisten zijn leidende rol binnen Sharia4Belgium. Hij had slechts sporadische contacten met Fouad Belkacem, nam niet deel aan de publieke optredens van de extreme moslimbeweging en was ook niet betrokken bij de incidenten, zoals de onlusten na het nikabincident in Sint-Jans-Molenbeek, omdat hij moest werken. 'Maar dat zou dan de grote leider van de Vilvoordse tak moeten zijn', sneerde meester Jorgen Van Laer.

Elias T. was volgens zijn advocaat zoekende en de radicale boodschap van Fouad Belkacem sprak hem wel aan. Hij was samen met Houssien E. enkele malen naar het hoofdkwartier van Sharia4Belgium gereden om er naar Belkacem te luisteren. Houssien was actiever betrokken geraakt bij de beweging en volgens getuigen was hij de grote leider in Vilvoorde en Elias T. eerder een volger.

De zussen van Ilyass B. houden Elias T. verantwoordelijk voor zijn radicalisering en vertrek naar Syrië. Ze spreken zich volgens de verdediging echter tegen in hun verklaringen en aangezien Ilyass B. niet zelf verhoord kan worden over zijn motieven, is dat geen objectief bewijs.

De verdediging meende voorts dat de incriminatieperiode voor haar cliënt, die loopt van 1 december 2011 tot 29 mei 2013, opgedeeld had moeten worden, aangezien hij vanaf 13 november 2012 in Syrië verbleef. 'Toen werden de band met Sharia4Belgium in Antwerpen doorgeknipt, want hij sloot zich aan bij een andere organisatie, namelijk Magli Shura. De situaties in België en Syrië zijn niet dezelfde', stelde meester Van Laer.

In België was er geen plan voor terroristische misdrijven en ook geen begin van uitvoering. Bij huiszoekingen werden bijvoorbeeld geen wapens aangetroffen, nog geen katapult. 'Het grootste terrorismproces van België zonder terrorisme. Over hun politieke en religieuze wens om een islamitische staat op te richten, wordt door het openbaar ministerie een terroristische schijn geworpen.'

In Syrië was Elias T. kok en chauffeur van Houssien E. Hij had deelgenomen aan twee veldslagen: bij de eerste had hij gewonden uit de derde linie gehaald en bij de tweede had hij een pistool vastgehouden bij het luchtafweergeschut, zonder het af te vuren. Volgens de verdediging kunnen die zaken niet beschouwd worden als noodzakelijke hulp bij terroristische misdrijven. Elias T. had zich hoe langer hoe meer gedistantieerd van het geweld. Uiteindelijk koos hij voor zijn gezin en keerde hij terug naar België.

De verdediging vroeg in hoofdorde om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat de dagvaarding niet concreet genoeg is. Zo wordt er enkel verwezen naar ‘terroristische misdrijven’, wat een te ruim begrip is. Ondergeschikt pleitte de verdediging de vrijspraak.

De zitting werd om 17.45 uur geschorst. Op maandag 13 oktober, om 13.30 uur, wordt de zaak verder gezet. Dan krijgen de advocaten van Walid L., Jejoen Bontinck, Mohamed E.Y., Bilal E.M. en Michaël Delefortrie het woord.

Nu in het nieuws