© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Bourgeois onderzoekt steun aan diamantsector

Vlaams minister-president Geert Bourgeois gaat onderzoeken of hij de Antwerpse diamantsector kan helpen. Hij zei dat na een bezoek aan enkele Antwerpse diamantbedrijven vandaag.

CWIL

De diamantsector zit in de problemen omdat de Antwerpse Diamantbank, die één derde van de Antwerpse diamantairs financiert, ermee dreigt op te houden. “De Vlaamse regering kan haar expertise ter beschikking stellen, bijvoorbeeld via de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het Agentschap Ondernemen”, zegt Bourgeois.

“Maar voor het overige moeten we de werking van de markt afwachten, en kijken of er zich een nieuwe overnemer aandient. De Vlaamse regering kan moeilijk zelf voor bank gaan spelen. Bovendien valt de diamantsector onder de bevoegdheid van de federale regering.”

De diamantsector hoopt dat er tegen eind dit jaar een oplossing wordt gevonden. Tot eind dit jaar geeft de Antwerpse Diamantbank nog kredieten aan bestaande klanten. Daarna begint de definitieve afbouw. Het voortbestaan van de Antwerpse Diamantbank is zeer onzeker omdat KBC, de huidige eigenaar, de bank moet verkopen. Europa heeft dat zo opgelegd. Maar na jarenlange onderhandelingen blijkt er geen enkele bank geïnteresseerd te zijn om de Diamantbank over te nemen.

De Antwerpse Diamantbank financiert vooral kleinere diamantairs. Als die kleinere diamantairs niet meer aan geld geraken en dus failliet gaan, kunnen die kleine diamantairs ook geen diamanten meer kopen bij grote diamantairs. “En dan zou het wel eens kunnen dat die grote diamantairs Antwerpen de rug toekeren”, zegt de diamantsector.