© BELGA

‘Goede hoop’ voor Van der Plaetsen na succesvolle operatie

Thomas Van der Plaetsen is vrijdag met succes geopereerd aan een tumor in de teelbal. Uit de biopsie van het gezwel is gebleken dat het om een kwaadaardig gezwel gaat maar dat de kanker zich nog in een heel vroeg stadium bevindt, zo laat zijn management dinsdag weten.

jvh

‘Dit geeft ons goede hoop dat een nabehandeling mogelijk niet noodzakelijk zal zijn’, klinkt het. ‘Voor meer duidelijkheid rond een eventuele nabehandeling is het wachten op verder onderzoek, waarvan Thomas later op de hoogte gesteld zal worden.’

Vorige week woensdag raakte bekend Van der Plaetsen begin september een positieve dopingtest had afgelegd. Bij een controle werd in zijn lichaam humaan chorion gonadotrofine (HCG), een zwangerschapshormoon, aangetroffen.

De meerkamper werd onmiddellijk voorlopig geschorst door de Vlaamse Gemeenschap maar een dag later bleek de positieve test een gevolg van een gezwel in zijn teelbal. Op een persconferentie haalde Van der Plaetsen vervolgens hard uit naar het antidopingagentschap NADO Vlaanderen en naar de pers omdat hij ten onrechte als dopingzondaar was afgeschilderd.

In een reactie liet Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) weten de zaak te zullen aankaarten bij het Wereldantidopingagentschap WADA. Muyters pleit ervoor sporters die positief testen eerst op een hoorzitting te laten verschijnen, voor ze voorlopig geschorst worden. Nu gebeurt het omgekeerde.

Meer sportnieuws