België moet statuut havenarbeiders aanpassen

Foto: Belga

België moet statuut havenarbeiders aanpassen

Europa geeft ons land nog “zes tot zeven weken” extra om zelf oplossingen te vinden om de wet-Major, de wet op de havenarbeid, bij te sturen. Dat is afgesproken na een informeel topoverleg met Europa.

De wet-Major dateert van 1972. Hij legt vast dat havenarbeid uitsluitend mag worden uitgevoerd door erkende havenarbeiders Tegelijk omschrijft hij minutieus in welk gebied die arbeid havenarbeid is.

Al eind maart stuurde Europa ons land een verwittiging dat die wet-Major onder meer de vrijheid van vestiging beperkt. Dat was de aanloop naar een formele ingebrekestelling die uiteindelijk, na jaren, zou kunnen uitmonden in een veroordeling. Tegen 3 oktober moest ons land mondeling een “geloofwaardig verbeterparcours” voorstellen. Van die geëiste “remediëring” kwam niets terecht. Vrijdag had een overleg plaats tussen Europa en het kabinet van minister Monica De Coninck en haar topambtenaren. Gisteren bracht het kabinet de sociale partners van dat onderhoud op de hoogte. Over de inhoud houdt iedereen de lippen op elkaar.

“Dit is dan ook een gevoelig dossier”, onderstreept BTB-secretaris Marc Loridan, die namens de vakbonden gisteren alleen kwijt wilde dat “er nu nog een periode volgt waarin we als sociale partners oplossingen kunnen zoeken over een aantal punten waarover Europa moeilijk doet. Welke punten ga ik u niet zeggen.” Volgens niet bevestigde berichten zou het gaan om zowat zes tot zeven weken, tot eind november dus.

PVB

Lees meer in Gazet van Antwerpen van dinsdag 7 oktober.