© AP

‘40 procent kans dat ebola eind oktober in België is’

Met de hulp van verspreidingspatronen en analyse van het luchtvaartverkeer hebben Amerikaanse wetenschappers berekend hoe snel de ebola-epidemie zich over de wereld kan verspreiden. In Europa zijn Frankrijk en Groot-Brittannië volgens de resultaten het meest kwetsbaar.

rvs

Volgens de wetenschappers van de Northeastern University in Boston is er 75 procent kans dat het ebolavirus zich tegen 24 oktober in Frankrijk manifesteert. Onze zuiderburen lopen volgens het onderzoek een groot risico doordat de zwaarst getroffen landen - Guinee, Sierra Leone en Liberia veel franstalige inwoners tellen en er vanuit die landen veel gereisd wordt van en naar Frankrijk.

Groot-Brittannië heeft met de luchthaven van Heathrow dan weer één van de grootste ‘hubs’ ter wereld in huis. Mede daardoor loopt het eiland volgens de wetenschappers 50 procent kans om tegen eind oktober ebola te importeren. Frankrijk en Groot-Brittannië hebben elk al een landgenoot laten repatriëren met ebola. Beide patiënten zijn ondertussen genezen, maar volgens de onderzoekers is er een grote kans dat reizigers het virus onbewust meenemen naar Europa.

Het onderzoek stelt wel dat een drastische vermindering van het vliegverkeer van en naar de getroffen regio het risico stevig kan indammen. Als de wetenschappers rekening houden met 80 procent minder vluchten van en naar het getroffen gebied, daalt het risico voor Frankrijk en Groot-Brittannië respectievelijk naar 25 en 15 procent.

Ook België staat hoog in de rangschikking van risicolanden met een score van 40 procent. Andere Europese landen als Spanje en Zwitserland lopen volgens de studie met 14 procent dan weer minder kans. Op de website van de Northeastern University worden de resultaten van het onderzoek regelmatig geactualiseerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER