© Marc Aerts

© Marc Aerts

© GvA

© Marc Aerts

© Patrick Hattori

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Mechelen stemt wijzerplaten aan toren weg

De Mechelaars hebben zondag de reconstructie van de wijzerplaten aan de Sint-Romboutstoren weggestemd. Bijna 6000 mensen kwamen in het stadhuis stemmen. Daarvan sprak 54 procent zich uit voor het behoud van de toren zoals hij is.

Sven Van Haezendonck

Al voor het stemlokaal zondagmorgen om 10u de deuren opende, stonden Maneblussers aan te schuiven voor het stadhuis. En dat bleef de hele dag zo, in een rij over de hele Grote Markt. Tot uiteindelijk 5974 mensen hadden gestemd of negen procent van de stemgerechtigde Mechelaars.

Bijna 45 procent was voor

Omstreeks 17u maakte burgemeester Bart Somers (Open Vld) het oordeel van de Mechelaar bekend: 3230 inwoners (54,06%) stemden tegen, 2667 (44,64%) voor en slechts 77 (1,28 procent) hebben er zich onthouden. En dus keren de wijzerplaten die honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers werden verwoest niet terug. Het stadsbestuur had er zich namelijk toe geëngageerd om de meerderheid te volgen.

"Mechelaar heeft verstand gebruikt"

"Ik bedank dus de Mechelaar, omdat hij zijn gezond verstand heeft gebruikt. Aan een gotische toren hoort geen replica uit de 18de eeuw”, vertelt stadsgids Rudi De Mets, drijvende kracht achter het comité 'Toren JA-Uurwerk NEE'. "Dit is een zwarte dag voor Mechelen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de Mechelaars vandaag niet tegen de wijzerplaten hebben gestemd, maar tegen het stadhuis”, reageert coördinator Barend de Hont van ‘Rombout Wordt Wijzer’.

"Verbonden in liefde voor de toren"

“Deze volksraadpleging is een meer dan geslaagd experiment. In dit verhaal is er een grote winnaar en dat is Mechelen en de liefde van de Maneblussers voor hun stad én hun toren. Die liefde bindt iedereen, of je nu voor of tegen de wijzerplaten was”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Lees de hele reportage in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners