Peter Maes: ‘Kunnen ons mannetje staan in Europa’

Foto: BELGA

Peter Maes: ‘Kunnen ons mannetje staan in Europa’

Print

Lokeren-coach Peter Maes put vertrouwen uit de eerste twee wedstrijden van zijn ploeg in de groepsfase van de Europa League. ‘We hebben ondertussen getoond dat we ons mannetje kunnen staan in Europa’, vertelde hij donderdagavond na afloop van de 1-0 zege van Lokeren tegen het Oekraïense Metalist Kharkiv in de wedstrijd op de tweede speeldag in groep L.

Na de nipte 1-0 nederlaag van twee weken geleden op het veld van Legia Warschau was het voor de Oost-Vlamingen de eerste zege ooit in de groepsfase van de Europa League. De prestaties van zijn ploeg in die twee wedstrijden openen perspectieven voor Maes. ‘Ook in Legia lieten we al zien dat we goed kunnen voetballen. Vandaag was onze opdracht duidelijk: goed spel omzetten in resultaat. Maar ik wil ook niet enkel op de uitslag focussen. Ik weet dat als we goed spelen uiteindelijk de punten wel volgen’, aldus Maes.

Metalist is zonder twijfel de zwakste tegenstander in de groep en kon een superieur Lokeren amper iets in de weg leggen. Toch was het tot een kwartier voor tijd nagelbijten vooraleer uitblinker Nill De Pauw het winnende doelpunt kon scoren. ‘Het was een verdiende zege. Vanaf de eerste minuut zag je dat Metalist enkel gekomen was om de nul te houden. Maar we vonden snel de ruimtes en legden de zwakke plekken van de tegenstander bloot. Enkel scherpte voor doel ontbrak nog en daardoor moesten we te lang wachten. Ik was echter zeker dat we zouden winnen: bij de rust had ik mijn spelers al gezegd dat we deze wedstrijd echt niet konden verliezen. Gelukkig zat ik deze keer niet in de tribune (Maes zat tegen Legia een schorsingsdag uit), want dan kan je toch wat sneller ingrijpen.’

De verrassende 0-1 zege van Legia op het veld van Trabzonspor breekt de groep helemaal open. Die twee clubs en Lokeren zullen strijden voor de eerste twee plaatsen in de groep, die recht geven op kwalificatie voor de volgende ronde. ‘Ik wil me nog niet te veel vastpinnen op onze huidige plaats in de stand. Als we ons willen kwalificeren, moeten we ook buitenshuis punten pakken. We moeten nog meer lef en durf tonen. In het leven mag je niet bang zijn, want dan krijg je slaag’, verwees Maes al even naar de lastige verplaatsing naar Trabzonspor op de derde speeldag (23 oktober).

Maar eerst volgt er nog de competitiewedstrijd van zondag, thuis tegen KV Oostende. ‘Ook een belangrijke match en hopelijk kunnen we ons weer opladen na dit midweekvoetbal. Daarna mag de riem er een tweetal weken wat af.’

Meer sportnieuws