FEYENOORD - STANDARD 2-1

Standard in slotfase onderuit in bruisende Kuip

Print

In het slot vlamde Manu de 2-1 tegen de touwen. Foto: BELGA

Standard is met 2-1 onderuitgegaan bij Feyenoord. Na twee lucky goals - één aan elke zijde - maakte de thuisploeg in de slotfase het verschil. Zo wordt de strop rond de nek van Standard-trainer Guy Luzon weer wat strakker aangetrokken. De Rouches zijn nu gedeeld tweede in Groep G van de Europa League met drie punten uit twee matchen.

Bij Standard gooide Guy Luzon traditiegetrouw zijn basiself nog eens flink door elkaar: Jorge Teixeira moest met een lichte blessure op de bank beginnen, maar ook Julien de Sart en Igor de Camargo werden naar de bank verwezen voor Ricardo Faty en Vinicius Araujo.

Het vertimmerde Standard hield aardig stand in een bruisende Kuip, tot Eiji Kawashima op het halfuur aan het klungelen ging. Hij liet een zwabberbal van Jordy Clasie bijna schieten, maar herstelde zijn fout prachtig met een knappe save op de rebound van Elvis Manu. Die Manu had zijn dagje niet bepaald, want op slag van rust knikte hij een voorzet maar nipt naast het doel van Kawa.

Toch had Standard dé kans van de eerste helft gekregen. Via Adrien Trebel speelde Paul-José Mpoku de bal knap in de loop van Jeff Louis, maar het slimme lobje van de Fransman was net niet hard genoeg: thuisdoelman Kenneth Vermeer was snel op zijn stappen teruggekeerd om de bal nog net over de lat te tippen.

Flater van Kawashima

Net na rust ging Kawashima echter vreselijk in de fout. Een verre ingooi stuitte één keer en tikte warempel over de Japanner, die aan de eerste paal zijn nachtmerrie bewaarheid zag worden toen de bal over zijn hoofd in doel verdween. Verdediger Sven van Beek claimde de bal geraakt te hebben, maar voor veel meer dan een haartje zal de man er niet hebben tussengezeten. Standard K.O., of zo leek het toch even. Want na 65 minuten kreeg Standard ook zijn lucky goal: een handsbal van Jeff Louis werd niet gefloten en via een fausse queu van doelpuntenmaker (?) Van Beek belandde de bal tot bij de verder onzichtbare Jonathan Viera, die de bal subtiel over de grabbelende Vermeer chipte.

Standard groeide in de wedstrijd en rook zijn kans. Louis bediende de ingevallen Tony Watt op het gepaste moment, maar de gekruiste bal van de Schot zeilde centimeters naast de verste paal buiten. Feyenoord trok in de slotfase echter finaal het laken naar zich toe en Manu zorgde ervoor dat het toch nog zijn dagje werd. Eerst hield Kawashima hem nog van de 2-1 toen hij Laurent Ciman en Jelle Van Damme te slim af was, maar zeven minuten voor tijd gaf hij de Rouches dan toch het nekschot. De 21-jarige Nederlander kreeg een klutsbal voor zijn voeten en knalde die heerlijk tegen de touwen. Daar kon Standard niets meer tegenin brengen, al was er in de laatste minuut van de blessuretijd wel nog een verdachte ingreep van thuisdoelman Vermeer op de ingevallen Ono.

Door de nieuwe nederlaag van Standard lijkt de strop rond de nek van trainer Guy Luzon zo wat meer aangespannen. De Israëliër kan zondag maar beter winnen tegen Club Brugge. De Rouches staan nu samen met Feyenoord op een gedeelde tweede plaats in hun groep, achter Sevilla, dat verrassend 2-2 gelijkgespeelde bij Rijeka. Nu wacht Standard wel een dubbele confrontatie met de Spanjaarden die vorig seizoen nog de Europa League wonnen.

Bekijk hier de volledige stand in groep G.

Opmerkelijk: Nog voor de wedstrijd braken aardig wat Standard-fans uit hun vak, na afloop werden 19 supporters gearresteerd. Lees er alles over in dit artikel.

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

4’ Manu zorgt voor de eerste bal tussen de palen maar doelman Kawashima is bij de pinken en raapt het leer op. Het Legioen heeft er alvast veel zin in.

14’ De Braziliaan Vinicius mag vrij koppen maar hij knikt naast. De spits stond echter buitenspel.

25’ Clasie vuurt een pegel af van buiten de zestien. Kawashima pareert de zwabberbal en ook de rebound van Manu tikt de Japanners met een katachtige reflex uit zijn kooi. Het Legioen wordt wakker.

29’ Jeff Louis mag een eerste corner voor Standard trappen. Faty kopt maar hij kan geen kracht zetten op de bal. Vermeer grijpt het leer met beide handen.

35’ Mpoku zet Jeff Louis op pad en de linkspoot probeert doelman Vermeer te verschalken met een lob. De goalie tikt de bal weg onder de lat. Eerste kans voor de bezoekers uit Luik.

35’ Trebel zet zijn linker tegen de bal en opnieuw moet Vermeer de handen uit de mouwen steken.

39’ Nelom brengt de bal voor doel. Kawashima tast in het duister en Manu mag koppen. De kopbal gaat maar net naast. De Rouches komen hier goed weg.

47’ GOAL! Nelom gooit ver in en Sven van Beek raakt de bal al dan niet met een haartje. Kawashima komt niet meer aan de bal en de netten trillen.. De Portugese ref twijfelt niet en keurt het doelpunt goed.

59’ Trebel trekt een spurtje op de linkerflank en schiet dan op doel. Zijn schot gaat hoog over. Zo zal het niet lukken voor de Luikenaren.

64’ GOAL! Na aandringen van Louis komt de bal via thuisverdediger van Beek voor de voet van Viera. De Spaanse middenvelder raakt zijn eerste bal van de partij en mikt meteen in doel.

72’ Tony Watt krijgt een pass van Jeff Louis en haalt meteen uit. Zijn schot hobbelt enkele centimeters naast. Pech voor de Schot. Dit was pas een binnenkomer geweest.

82’ De bal voor de voet van Manu maar Kawshima redt de bal met een superreflex.

83’ GOAL! Manu maakt het nu wel af na slap verdedigen van Laurent Ciman. De bal valt voor de voet van de spits en hij jaagt de bal tegen de touwen.

90+2’ Mpoku gooit de bal voor de pot. Vermeer duikt in de voeten van Ono en is sneller bij de bal dan de Japanner. Match gedaan.

Herbeleef de match hier van minuut tot minuut!

Meer sportnieuws