LOKEREN - METALIST CHARKIV 1-0

Nill De Pauw bezorgt Lokeren eerste zege in Europa League

Print

Lokeren heeft zijn eerste punten beet in de groepsfase van de Europa League. De Waaslanders wonnen op het eigen Daknam met 1-0 van Metalist Charkiv. Door die zege komt Lokeren op een gedeelde tweede plaats in groep L. Voor Lokeren was het de eerste zege ooit in de groepsfase van de Europa League.

Beide ploegen stonden onder druk op Daknam: op de eerste speeldag ging Lokeren met het kleinste verschil onderuit bij Legia Warschau, terwijl Metalist Charkiv op eigen veld verloor van het Turkse Trabzonspor. Lokeren-coach Peter Maes behield het vertrouwen in de elf die zondagnamiddag in de Ghelamco Arena een 1-1 gelijkspel afdwongen bij de buren uit Gent, dus met Mbaye Leye in de spits. Bij Metalist was oude bekende Jaja Coelho (ex-Westerlo en -Genk) er wegens een blessure niet bij.

Lokeren was baas in de eerste helft en dwong een aantal goede kansen af, maar door een gebrekkige afwerking bij de thuisploeg werd er voor de rust niet gescoord. De Lokerse aanvallen kwamen bijna allemaal van op links, waar Denis Odoi en Nill De Pauw mekaar blindelings vonden. De Pauw leverde enkele prima voorzetten af, maar onder meer een bedrijvige Besart Abdurahimi kon Metalist-doelman Disljenkovic niet verschalken. Ook door het centrum wou het voor de Oost-Vlamingen maar niet lukken. Mbaye Leye en Hans Vanaken werden knap alleen voor de doelman gezet, maar ook de diepe spits en het Lokerse goudhaantje kwamen niet tot scoren. Leye zag zijn schot geblokt door de Metalist-goalie en haalde er een corner uit, Vanaken dacht het mooi te doen, maar zijn lob kwam er door een slechte controle niet uit. Een zwak Metalist kon daar voor de pauze amper iets tegenover zetten. Defensief stapelde de club van de metaalwerkers de fouten op, aanvallend kwamen ze enkel via een goeie actie van Kobin en woelwater Bolbat (2x) in de buurt van Copa.

Hetzelfde scenario na de pauze op Daknam. Abdurahimi zette zich goed door en snelde voorbij enkele Metalist-verdedigers, het schot van de Macedoniër strandde echter op de vuisten van Disljenkovic. Metalist-coach Rakhaiev had tijdens de rust ongetwijfeld gewezen op de ruimte op de linkerflank bij Lokeren en de Oekraïners kwamen er gaandeweg de tweede helft dan ook een paar keer uit. Na 67 minuten stak Metalist voor de eerste keer de neus aan het venster. Na een goeie actie op rechts haalde draaischijf Cleiton Xavier uit, zijn schot zoefde over. Het doelpunt viel echter aan de overkant. Uitblinker De Pauw trok op avontuur en plaatste het leer onhoudbaar in de verste benedenhoek (1-0). Twee minuten later had invaller Dessers de 2-0 aan de voet, maar de voormalige speler van OHL vond de doelman op zijn weg Lokeren kwam nooit meer echt in de problemen en boekte zo een kleine, maar verdiende overwinning op het Europese toneel.

In groep L deelt Lokeren nu met drie punten de tweede plaats met Trabzonspor, dat in eigen huis met 0-1 verloor van Legia Warschau. De Polen gaan aan de leiding met 6 op 6, Charkiv blijft puntenloos achter.

Bekijk hier de volledige stand in groep L.

Opmerkelijk:

Lokeren kan als underdog ongetwijfeld rekenen op het meeste sympathie van de neutrale Belgische voetballiefhebber. De Waaslanders kregen zelfs steun van een bekende Twitteraar: KV Oostende-voorzitter Marc Coucke zat duidelijk te supporteren voor een ander ‘weireldploegsje’!

Ontdek hier de opstellingen van beide ploegen!

Belangrijkste fases:

4’ - Nog geen echte kansen in de beginfase, maar Lokeren bevindt zich meer op de helft van de Oekraïners dan omgekeerd.

8’ - Metalist laat de bal aan Lokeren. Het is wachten op een eerste kans.

14’ - De bal wordt door de bezoekers slecht ontzet en komt bij De Pauw. Hij neemt de afvallende bal in één tijd en zijn schot suist een metertje over het doel.

16’ - De Pauw loodst Leye door de buitenspelval. Hij verschijnt alleen voor de bezoekende doelman, maar Leye kan hem niet verschalken.

21’ - Counter voor Lokeren via onder meer Vanaken. De bal komt bij Overmeire, maar hij speelt De Pauw niet goed aan.

28’ - Leye wordt goed vrijgespeeld, maar de spits kan geen vaart meer steken in de aanval. Zijn voorzet is te lang onderweg en de bezoekende doelman kan de bal uit de lucht plukken.

33’ - Bolbat tekent voor de eerste echte poging van de bezoekers. Hij stuurt een lage schuiver af op Copa, maar zijn doelpoging komt in het midden van het doel en vormt geen probleem voor de Ivoriaanse doelman.

38’ - Denis Odoi mikt richting korte hoek, maar de doelpoging van de linksachter gaat een metertje naast.

46’ - Abdurahimi mag op wandel door de bezoekende defensie. Hij snijdt naar binnen en besluit met links op doel. De bezoekende doelman pareert de poging.

58’ - Nill De Pauw wordt diep gestuurd, maar wordt afgevlagd. Helaas voor Lokeren onterecht, blijkt uit de herhaling.

66’ - Kans voor Cleiton Xavier: goed schot, schuin voor doel. De vingertoppen van Copa brengen redding.

74’ - GOAL! Met een fraai schot in de verste hoek verschalkt Nill De Pauw de bezoekende doelman. Er zat een heel vreemde curve op de trap.

76’ - Goeie kans voor Cyriel Dessers. Hij krijgt de 2-0 op een presenteerblaadje van Odoi. Doelman Disljenkovic redt de meubelen voor zijn ploeg.

82’ - Lage voorzet Remacle, maar er duikt niemand op om de bal binnen te schuiven.

87’ - Applauswissel bij Lokeren. Evariste Ngolok komt in de plaats van Hans Vanaken.

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!

Meer sportnieuws