© REUTERS

Stephen Odell over sluiting Ford Genk: ‘Gedaan wat nodig was’

Na de winstwaarschuwing van Ford eerder deze week, laat Ford Europa open wanneer het opnieuw met winst wil aanknopen. “We geven nog geen prognoses voor de jaren na 2015”, zei de Europese topman van Ford, Stephen Odell, donderdag op het autosalon van Parijs. Odell blikte ook terug op beslissing om de fabriek in Genk te sluiten. “We hebben gedaan wat nodig was.”

tomas

De Amerikaanse autobouwer zei maandag er niet langer van uit te gaan om in 2015 opnieuw met winst aan te knopen in Europa. Het bedrijf rekent daarentegen op een verlies van 250 miljoen dollar in 2015 na een verlies van 1,2 miljard dollar dit jaar. Odell zei donderdag tegen het einde van dit decennium een winstmarge van 3 tot 5 procent na te streven.

Odell verwees naar de zware terugval van de verkoop in Rusland en de lage rentes die de pensioenlasten opdrijven. Ford verkocht in de eerste acht maanden van dit jaar op jaarbasis 43 procent minder wagens in Rusland en is zo de zwaarst getroffen constructeur. In de fabriek in Keulen werd inmiddels tijdelijke werkloosheid ingevoerd in oktober en november.

Maar Odell ziet Ford op de goede weg. Eind dit jaar sluit na twee Britse fabrieken ook de fabriek in Genk. Dan zal de capaciteitsbenutting opnieuw boven de 80 procent komen. In 2012 lag die onder 70 procent. “We hebben gedaan wat nodig was”, dixit Odell.

Vastgoed

Jobs in de regio