© rr

Liberiaanse oorlogsmisdadigster mag naar huis met enkelband

Martina Johnson wordt om medische redenen thuis onder elektronisch toezicht geplaatst. Haar aanhouding is wel verlengd, dat meldt het federaal parket. De vrouw wordt als voormalige commandante van de Liberiaanse dictator Charles Taylor verdacht van verminkingen en massamoorden tijdens de burgeroorlog.

jva

De advocaat van Johnson had eerder gemeld dat de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling de vrouw had vrijgelaten onder voorwaarden. Het federaal parket meldt echter dat de kamer van inbeschuldigingstelling de aanhouding heeft verlengd wegens ernstige aanwijzingen van schuld, vluchtgevaar en collusiegevaar.

Om medische redenen wordt Johnson onder elektronisch toezicht geplaatst in haar woning. Ze wordt vermoedelijk vrijdag met enkelband overgebracht naar haar woning, die ze onder geen beding mag verlaten.

Martina Johnson werd twee weken geleden in Gent opgepakt. Ze is in staat van beschuldiging gesteld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, meldde het federaal parket. Volgens de niet-gouvernementele organisatie Civitas Maxima, met zetel in Genève, was de aanhouding een gevolg van een klacht die advocaat Luc Walleyn in 2013 indiende namens drie Liberiaanse slachtoffers.

Kannibalisme

Deze drie beschuldigen Johnson ervan te hebben deelgenomen aan massamisdrijven zoals verminkingen en doodslag. Martina Johson was commandante bij het Nationaal Patriottisch Front van Liberia (NPFL), het leger van dictator Charles Taylor.

De misdaden zouden gepleegd zijn in 1992 ten tijde van Operatie Octopus. Bij dat militaire offensief van de NPFL in de hoofdstad Monrovia werden vele burgers gedood. Ze werden vermoord omdat ze tot de etnische stammen van de Mandingo en de Krahn behoorden, en dus als vijanden van het NPFL werden beschouwd.

Johnson zou zelfs de opdracht hebben gegeven om de lijken van slachtoffers te koken, wat wijst op kannibalisme.

‘Zelf slachtoffer’

Martina Johnson betwist alle beschuldigingen. De raadkamer in Gent verlengde eerder haar aanhouding, maar de verdediging ging in beroep bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. ‘Mijn cliënte ontkent de beschuldigingen’, zegt haar advocaat Louis De Coninck. ‘Ze zal zich ter beschikking houden van het gerecht en meewerken aan het onderzoek. We kunnen niet leven met het beeld dat de voorbije weken in de media van haar opgehangen is. Ook zij draagt de littekens mee van wat er in Liberia gebeurd is.’

De advocaat stelde eerder dat Johnson lid was van de organisatie van Taylor maar niet van de militaire strijdkrachten. ‘Ze is verkracht geweest, moest als vrouw zien te overleven, en werd ingelijfd in de SSS (Special Security Service) die de bewaking van Taylor voorzag. Ze bekent dat ze een hoge functie had, maar ze ontkent dat ze op één of andere manier lid was van de militaire strijdkrachten.’

Huismoeder

‘Na de verkiezingen van 1992 stond ze in voor de veiligheid van de luchthaven van de hoofdstad. Daarna is ze in ongenade gevallen en is ze kunnen vluchten naar België’,’ zei De Coninck na de verlenging van haar aanhouding door de raadkamer.

Johnson woonde jarenlang ongestoord in Gent met echtgenoot en kind. Ze werkte een tijdje bij Volvo, maar was nu huismoeder

Nu in het nieuws