Gatz: ‘Er komt ook goed nieuws voor de cultuursector’

Sven Gatz. Foto: Geertje De Waegeneer

Gatz: ‘Er komt ook goed nieuws voor de cultuursector’

Print

Er zullen in de loop van de komende jaren ook momenten komen dat we goed nieuws kunnen brengen. Dat beloofde Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement, waar werd gedebatteerd over de zware besparingen die werden aangekondigd in de sector.

Sven Gatz stelde er nogmaals de bedragen voor die onder meer de grote cultuurinstellingen en de steunpunten moeten inleveren. Dat de besparingsronde zo hard aankomt is volgens hem echter ook ‘een collectieve verantwoordelijkheid van iedereen in deze zaal’. Volgens de minister is er de voorbije jaren, in het kader van het kunstendecreet, immers te gul met subsidies gestrooid, onder meer door lobbywerk van de verschillende politieke partijen. Als men bij de laatste subsidieronde, twee jaar geleden, eerlijker was geweest, had men een aantal instellingen die op de rand van de levensvatbaarheid balanceren geen subsidie toegekend, redeneert Gatz.

Hij kreeg weerwerk van onder meer Yamila Idrissi (SP.A): ‘Het is niet zo dat de sector niet wil bijdragen, maar deze bedragen zorgen voor heel veel verslagenheid. De grote cultuurhuizen kan je er niet van beschuldigen niet levensvatbaar te zijn, en toch moeten zij ook inleveren’, zei ze. ‘Moet cultuur dan ontzien worden in tijden van besparing? Ik vind dat een betwistbaar uitgangspunt’, vond Gatz.

Ook op het beleidsdomein Jeugd wordt bezuinigd en dat is onder meer Groen een doorn in het oog. ‘U geeft meer uit handen dan u had moeten doen’, zei Elke Van den Brandt. Ze doelde daarmee op de middelen die nu specifiek bestemd zijn voor de ondersteuning van lokaal jeugdwerk, en die voortaan in het gemeentefonds verdwijnen. Gatz beloofde dat er een een monitoringsysteem zal worden opgezet om in het oog te houden of de gemeenten voldoende besteden aan lokaal jeugdwerk. ‘U moet niet monitoren, maar coördineren’, vond Van den Brandt.

.

Nu in het nieuws