Belgische F-16’s voeren gewapende verkenningsvluchten boven Irak uit

Foto: BELGA

Belgische F-16’s voeren gewapende verkenningsvluchten boven Irak uit

Print

Voor de tweede dag op rij hebben de Belgische F-16’s een gewapende verkenningsvlucht uitgevoerd in Irak. Bronnen binnen Defensie bevestigen daarmee de uitspraken van de Amerikaanse ambassadeur in België aan CNN.

De gevechtsvliegtuigen werden woensdag al voor het eerst ingezet boven Irak, om de hoofdstad Bagdad en omgeving te verkennen. Ze hebben toen geen bommen geworpen en zijn dus niet militair in actie gekomen, omdat ze geen doelwitten tegenkwamen. Maar in principe had het wel al gekund, zegt een bron binnen Defensie.

Donderdag is er volgens Defensie zo’n gelijkaardige verkenningsvlucht gehouden. Ook dan was het mogelijk dat er een doelwit onder vuur werd genomen, als de toestellen er één in het vizier kregen.

Maar in echte operatieve toestand zullen de Belgische F-16’s pas na een evaluatie komen. Die gebeurt niet door België alleen, die zal samen gebeuren met andere deelnemende landen aan de internationale coalitie tegen IS. De Crem zei donderdagochtend wel dat de zes Belgische F-16’s donderdagavond voor het eerst zouden worden ingezet in een gevechtsmissie.

De Belgische F-16’s zijn uitgerust met luchtdoelraketten, boorkanonnen en bommen. De laatsten zijn klassieke gps-gestuurd of lasergeleid, en moeten volgens specialisten qua efficiëntie niet onderdoen voor de Britse bommen.

.

Nu in het nieuws