Daarom worden mannen het liefst samen dronken

Foto: SS

Food

Daarom worden mannen het liefst samen dronken

Print
Een weetje om mee uit te pakken de volgende keer je met vrienden op café zit: volgens een onderzoek aan de universiteiten van Pittsburgh en Oslo worden mannen graag samen dronken omdat alcohol de sociale cohesie binnen de groep bevordert. Niet bepaald wereldschokkend. Maar de studie gaat verder: mannen die samen drinken zouden meer glimlachen. Tenzij... er vrouwen in de buurt zijn.

De studie, die verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Psychological Science, wijst uit dat samen alcohol consumeren mannen gevoeliger maakt voor sociaal gedrag. Door samen te drinken gaan mannen immers vaker glimlachen en dat effect is ‘besmettelijk’: de andere leden van de (mannelijke) groep worden erdoor aangestoken. Opmerkelijk: zijn er vrouwen in het gezelschap, dan is er van dat besmettelijk glimlachen helemaal geen sprake.

Grootschalig experiment

Tot die conclusie kwamen de vorsers, die het drinkgedrag van 720 sociale drinkers – zowel mannen als vrouwen – tussen 21 en 28 jaar oud bestudeerden. De deelnemers aan het onderzoek werden opgedeeld in drie groepjes: een groep kreeg wodka-cranberry voorgeschoteld, een tweede dronk niet-alcoholische drankjes en een derde moest het met een placebo doen. Hen werd verteld dat ze alcohol dronken, terwijl dat in realiteit niet het geval was. Binnen de groepen werden opnieuw groepjes van drie gevormd. Hun sociale gedrag werd geregistreerd.

Glimlachen is besmettelijk

Uit dat experiment leerden de onderzoekers dat glimlachen heel besmettelijk is onder nuchtere vrouwen, maar niet in een groepje nuchtere mannen. Pas wanneer mannen samen drinken, gaan ze de neiging tot glimlachen van elkaar overnemen. Behalve als er dus een vrouw in de buurt is. Waarom de dames dat besmettelijk glimlachen onder mannen in de weg staan, werd echter niet onderzocht.

NIET TE MISSEN