‘Reukzin kan aangeven hoe lang je nog te leven hebt’

Fit & Gezond

‘Reukzin kan aangeven hoe lang je nog te leven hebt’

Print

Onderzoekers uit Chicago hebben een verband gevonden tussen de reukzin en de levensverwachting van senioren. De resultaten verschenen deze week in het wetenschappelijk online magazine PLOS ONE.

Voor het onderzoek kregen 3.000 Amerikaanse senioren tussen 57 en 85 jaar verschillende duidelijk herkenbare geurenaangeboden, waaronder leder, munt, sinaasappel en pepermunt. Van de proefpersonen die het minst goed geuren konden herkennen, bleek 39 procent vijf jaar later overleden. Van de proefpersonen wiens reukzin nog wel goed functioneerde, was slechts tien procent na vijf jaar overleden. Van de groep die middelmatig scoorde, was 19 procent na vijf jaar overleden. De test hield rekening met andere factoren, zoals geslacht, mentale gezondheid en sociaaleconomische status.

Volgens de onderzoekers is een verminderde reukzin geen oorzaak van de dood, maar het zou wel een verontrustende indicatie kunnen zijn. Hoewel het precieze verband niet helemaal duidelijk is, hebben de wetenschappers twee mogelijke verklaringen. De cellen in de reukzenuw hernieuwen zichzelf voortdurend, dus wanneer de reukzin afneemt, zou dat kunnen betekenen dat het lichaam niet meer in staat is om cellen te vernieuwen en dus schade te herstellen. Een tweede verklaring is dat de reukzenuw, als enige zenuw die in contact komt met de buitenlucht, gifstoffen en bacterieën snel naar de hersenen kan brengen.

NIET TE MISSEN