VN: ‘IS pleegt onthutsende misdaden’

Foto: AFP

VN: ‘IS pleegt onthutsende misdaden’

Print

IS-militanten hebben volgens de VN een onthutsende reeks van mensenrechtenschendingen gepleegd. Ze maken seksslaven van ontvoerde meisjes en vrouwen, voeren massa-executies uit en rekruteren kindsoldaten.

In een rapport dat gebaseerd is op 500 interviews met getuigen stelt de VN dat de schendingen tussen 6 juli en 10 september kunnen neerkomen op oorlogsmisdaden of misdaden tegen de mensheid.

Islamistische troepen plegen volgens de VN grove mensenrechtenschendingen tegenover gemeenschappen waaronder christenen, jezidi’s en sjiieten. Het gaat onder meer om het doden van burgers, ontvoeringen, verkrachtingen en ander seksueel geweld, het rekruteren van kindsoldaten, de vernietiging van religieuze of culturele plaatsen en de ontkenning van fundamentele vrijheden.

Het rapport geeft voorbeelden. Op 12 juni zijn 1.500 Iraakse soldaten gevangengenomen en gedood door IS-militanten. De precieze dodentol is niet bekend. In Augustus nam IS ruim 500 vrouwen en meisjes, vooral jezidi’s en christenen, gevangen. Ze zouden naar Syrië zijn gevoerd waar ze ofwel als beloning aan strijders zijn gegeven ofwel zijn verkocht als seksslaven.

Ook de Iraakse veiligheidstroepen hebben overtredingen gepleegd, stelt het rapport. Zo hebben Iraakse luchtaanvallen ook een aanzienlijk aantal burgers gedood, met bombardementen op dorpen, een school en ziekenhuizen. Dat is in strijd met het internationaal recht.

.

Externe links
Nu in het nieuws