Beke en Peeters gaan voorlopig toch samen door

Charles Michel en Kris Peeters Foto: BELGA

Beke en Peeters gaan voorlopig toch samen door

Print

De onderhandelingen voor een centrumrechtse regering blijven voorlopig in alle discretie voortgaan. Een nieuwe plenaire vergadering waarbij alle partijen opnieuw samen rond de tafel gaan zitten, zal ten vroegste dit weekend kunnen plaatsvinden. En hoewel coformateur Charles Michel gisteren de touwtjes wat meer in handen nam, lijkt het erop dat het formateurschap voorlopig nog een duobaan blijft met Kris Peeters.

Na de aanvaring tussen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten, kwamen de bilaterale contacten van woensdag van pas om het nodige masseerwerk te verrichten. Opvallend was dat coformateur Charles Michel daarbij alleen op pad trok. ‘s Morgens had hij een onderhoud met N-VA-voorzitter Bart De Wever, na de middag werd hij door Beke en Peeters ontvangen op het CD&V-hoofdkwartier, terwijl ‘s avonds een gesprek met Rutten volgde. Over dat laatste onderhoud moet volgens onderhandelaarskringen nog een debriefing met Peeters volgen.

De manier van werken leidt tot een wat dubbelzinnige situatie. Peeters is immers nog steeds coformateur, maar zat woensdag wel als CD&V’er rond de tafel met Beke en Michel. In zijn omgeving luidde het achteraf dat ze “de puntjes op de i” wilden zetten rond de fiscale en budgettaire onderhandelingen. Naar verluidt heeft Peeters ook aangeboden zijn coformateurschap neer te leggen, maar werd dat geweigerd door de andere partners.

Drie tegen één

Elders valt te horen dat het idee was dat de begroting met de twee coformateurs zou worden afgerond, waarna ze naar de koning zouden trekken en één van hen zou doorgaan als formateur en toekomstig premier. Die zou dan de eindsprint leiden. Die piste deed ook al langer de ronde. Door CD&V in het centrum van de onderhandelingen te houden, wil men wellicht ook voorkomen dat de onderhandelingen een verhaal van drie tegen één worden.

Elders valt dan weer te horen dat de verschillende partijen hun wil hebben bevestigd om de onderhandelingen te doen slagen en binnen enkele dagen te landen. De laatste struikelblokken verdwijnen één na één. De laatste meningsverschillen zijn van budgettaire aard en slaan voornamelijk op de omvang en de kalender van de maatregelen die de centrumrechtse ploeg wil nemen.

Pontonbrug

Voorlopig blijven de gesprekken nog even onder de radar voortgaan. Ook vrijdag lijkt er geen nieuwe plenaire vergadering te zullen komen. Dan moet Antwerps burgemeester Bart De Wever de feestelijkheden rond de opening van een pontonbrug over de Schelde bijwonen.

.

Nu in het nieuws