Peeters mag nog geen ontslag nemen als coformateur

charles michel, kris peeters Foto: BELGA

Peeters mag nog geen ontslag nemen als coformateur

Print

Kris Peeters (CD&V) wou zijn opdracht als coformateur gisteren neerleggen, maar zowel Gwendolyn Rutten (Open VLD), Bart De Wever (N-VA) als Charles Michel (MR) wilden hem op post houden.

Een nieuwe vergadering met alle partijen samen zal, na ‘de ruzie’ deze week, ten vroegste dit weekend kunnen plaatsvinden. En hoewel coformateur Charles Michel gisteren de touwtjes duidelijk wat meer in handen nam, lijkt het erop dat het formateurschap voorlopig nog een duobaan blijft met Kris Peeters.

De aanvaring tussen CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten bracht de Peeters in een moeilijke positie: hij moest verzoenen als coformateur, maar hij wordt geen premier, dus moet hij ook het maximale uit de onderhandelingen halen voor zijn partij. Een dag later, gisteren, trok coformateur Charles Michel er alleen op uit om de plooien glad te strijken, zonder zijn coformateur dus. ‘s Morgen had hij een onderhoud met N-VA-voorzitter Bart De Wever, na de middag werd hij door Beke en Peeters ontvangen op het CD&V-hoofdkwartier, terwijl ‘s avonds een gesprek met Rutten volgde. Over dat laatste onderhoud moet volgens onderhandelaarskringen nog een debriefing met Peeters volgen.

Twee petjes

Peeters is dus nog steeds coformateur, maar zat woensdag wel als CD&V’er rond de tafel met Beke en Michel. Naar verluidt heeft Peeters toen aangeboden zijn coformateurschap neer te leggen, maar werd dat geweigerd door de andere partners.

De laatste meningsverschillen zijn van budgettaire aard en slaan voornamelijk op de omvang en de kalender van de maatregelen die de centrumrechtse ploeg wil nemen. ‘De laatste loodjes zijn altijd het zwaarst’, zei De Wever daarover aan VRT en VTM.

Voorlopig blijven de gesprekken nog even onder de radar voortgaan. Ook vrijdag lijkt er geen nieuwe plenaire vergadering te zullen komen. Dan moet Antwerps burgemeester Bart De Wever de feestelijkheden rond de opening van de pontonbrug over de Schelde bijwonen.

.

Nu in het nieuws