ExxonMobil verankert jobs in Antwerpse haven

Print

Met tien symbolische spadesteken werd donderdagmiddag in de haven van Antwerpen de start gegeven voor een nieuwe mega-investering op de terreinen van ExxonMobile.

Tegen eind 2017 zou de bouw van de nieuwe kraakinstallatie 70 extra-jobs moeten creëren bovenop de zowat 1000 vaste jobs nu. Bovendien zullen er tijdens de bouw van de nieuwe supergesofisticeerde installatie gemiddeld 700 maar op sommige momenten tot 1200 bouwvakkers en specialisten bij Exxon bijkomend aan de slag zijn.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, Vlaams minister Annemie Turtelboom, burgemeester Bart De Wever, Europees Parlementslid Philippe De Backer, de Amerikaanse ambassadeur Denise Bauer en uiteraard de hele top van Exxon met Benelux-topman Joost Van Roost op kop genoten donderdagmiddag alvast de eer om – verpakt in een heuse veiligheidsuitrusting want ‘safety first’ – op het 5 voetbalvelden grote, geëffende terrein de spade in de grond te steken.

Daarmee start een investering van “meer dan 1 miljard dollar” (793 miljoen euro) die de 61 jaar oude Exxon-raffinaderij – één van de zeven die ExxonMobil heeft in Europa – opnieuw aan de top moet brengen van de Europese petroleumindustrie. De Antwerpse site gaat immers, aldus topman Van Roost, niet méér produceren, wel hoogwaardiger producten. Concreet zullen in de toekomstige kraker vanaf eind 2017 de zwaarste olieproducten omgezet worden tot laagzwavelige, milieuvriendelijker fuel voor schepen en hoogwaardiger diesel voor de transportsector.

.

Nu in het nieuws