© Belga

“Geen plaats om iedereen huis en tuin te geven”

De stad Antwerpen heeft nauwelijks plaats om de toestroom van gezinnen de komende jaren op te vangen. En dus moeten er oplossingen worden gezocht. “We moeten af van de idee dat iedereen huiseigenaar moet zijn”, zegt Ivan Van de Cloot.

De Antwerpse afdeling van ondernemersorganisatie Voka organiseerde woensdag een debatnamiddag over toekomstige woonvormen in Antwerpen. De toon was een beetje somber. Tot en met 2017 krijgt Antwerpen er elk jaar meer dan tweeduizend huishoudens bij. Daardoor zijn er de komende jaren in de hele stad minimaal 50.000 nieuwe woningen en 39 extra lagere scholen nodig. In de meeste districten is er nog plaats om woningen bij te bouwen.

Maar in de stad zelf wordt dat een pak moeilijker. “Bovendien zoekt 30 procent van de potentiële kopers een woning van minder dan 180.000 euro. In dat opzicht staat Antwerpen er niet goed voor. Ons aanbod in die categorie verschraalt ”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA).

De stad doet nu onderzoek naar nieuwe woonvormen, waarbij bijvoorbeeld tuinen door meerdere gezinnen worden gedeeld. Van de Velde denkt ook aan samenwerkingen met de private sector, met vennootschappen die als bouwheer optreden.

Eén ding is nu al duidelijk: Antwerpenaars moeten hun gedachten over wonen grondig veranderen. “We moeten zeker af van de idee dat iedereen huiseigenaar moet zijn. Daar is niet genoeg plaats voor”, zegt Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera.

Ook Yannick Dufraimont, algemeen directeur van Van Roey Vastgoed, vindt dat de mentaliteit van mensen moet veranderen. “We kunnen het huiseigenaarschap vervangen door wooncertificaten”, zegt Dufraimont. “Dat betekent dat je slechts voor een bepaald aantal jaren ergens mag wonen. Veel gezinnen wonen nu slechts 20 jaar in hun huis, want daarna zijn de kinderen het huis uit en wonen de ouders te groot. Het voordeel van wooncertificaten is dat de woningen met materialen kunnen worden gebouwd die minder lang meegaan, zodat de volgende bewoner er weer zijn eigen zin mee kan doen. Dat maakt de aankoop van een woning ook veel goedkoper.”

(CWIL)

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio