Ruzie of toneel in de Wetstraat?

Foto: GvA

Ruzie of toneel in de Wetstraat?

Print
Marianne Thyssen heeft gisteren haar examen afgelegd als kandidaat-eurocommissaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het lijdt geen twijfel dat ze haar diploma krijgt.

De CD&V-politica had weinig of geen moeite met de vragen in het Europees Parlement. Dat verbaast trouwens niet. Iedereen kent haar kwaliteiten. Bovendien heeft ze zelf 23 jaar ervaring in dat parlement. Op momenten als gisteren komt die van pas. Iedereen gunt Marianne Thyssen de job van haar leven. Binnen én buiten de christendemocratie. En toch wringt er iets. In het bijzonder bij CD&V. Hetgeen gevolgen heeft voor de vorming van een nieuwe federale regering.

CD&V heeft het premierschap prijsgegeven voor een plaats in de Europese Commissie. Wouter Beke deed dit uit sympathie voor Marianne Thyssen, maar óók in de zekere veronderstelling dat commissievoorzitter Jean- Claude Juncker haar een echte topjob zou aanbieden.

Dat is het met Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet geworden. De partijtop van CD&V voelt zich gerold en hoort kritiek en verbittering bij de achterban. Was dit wel voldoende doorgesproken met Juncker? Tenslotte heeft de partij de post van eerste minister laten schieten voor een halfbakken functie binnen Europa.

Een en ander heeft bij de CD&V-onderhandelaars tot een hardere opstelling aan de formatietafel geleid. Dat voorzitter Wouter Beke dinsdagavond kwaad is weggelopen na een aanvaring met Gwendolyn Rutten van de Open Vld moet in dit kader worden gezien.

Door het wegvallen van Kris Peeters als kandidaat-premier is ook een stuk verantwoordelijkheid voor het welslagen van de formatie verdwenen. De partij kan zich vrijer en principiëler opstellen.

Komt daarbij dat Wouter Beke zich dubbel en dik wil bewijzen aan de onderhandelingstafel. Hij wil, na het half mislukt avontuur met Marianne Thyssen, geen tweede keer in de gracht gereden worden. CD&V zal er alles aan doen om het onderste uit de kan te halen. En heel Vlaanderen moet dit weten. Zeker nu de landing in zicht is.

We gaan niet zover te beweren dat het boos weglopen van Beke louter toneel was, maar een stuk politiek drama ten behoeve van de achterban was er dinsdagavond zeker bij.

 

.

Nu in het nieuws