‘Doel 1 en 2 openhouden geschenk voor energielobby’

Vande Lanotte Foto: Imagedesk / Dieter Telemans

‘Doel 1 en 2 openhouden geschenk voor energielobby’

Print

‘Voor Doel 1 en 2 bestaat er een alternatief’, zegt ontslagnemend minister Johan Vande Lanotte (SP.A). Waarom de nieuwe coalitie die kerncentrales dan toch wil openhouden, kan alleen zijn omdat de energielobby weer ‘aan tafel’ zit, zegt hij in De Morgen en op Radio 1.

‘Ik zeg dat niet, maar Elia wel: als Doel 1 en 2 zoals afgesproken zouden sluiten in 2015, zouden er genoeg alternatieven zijn.’ Dat de ‘Zweden’ er anders over beslisten - de kernuitstap voor Doel 1 en 2 is voor tien jaar uitgesteld - kan alleen gezien worden als een cadeau voor Electrabel, aldus Vande Lanotte.

‘Wie wordt hier beter van? De energieproducent. Wie betaalt de prijs? De consument. Eindelijk betalen consumenten minder voor energie, en nu zegt men weer: de prijzen gaan omhoog, en er is niets aan te doen’, hekelt Vande Lanotte ook de beslissing dat de volgende coalitie de prijzen vanaf 2016 niet meer ‘in toom’ zal houden via het ‘vangnetmechanisme’. Dat zorgt ervoor dat de energieprijzen niet sneller stijgen dan in onze buurlanden. In De Morgen suggereert Vande Lanotte dat de energielobby een grote invloed heeft op de ‘Zweden’: ‘Zat de lobby mee aan de onderhandelingstafel?’

Vandenbroucke

Vande Lanotte mocht op Radio 1 ook nog reageren op de uitspraken van zijn partijgenoot Freya Van den Bossche gisteren in Knack. Daarin zei ze dat de ‘oude generatie’ Frank Vandenbroucke richting exit geduwd heeft. Van den Bossche wil Vandenbroucke nu weer betrekken bij de partij.

Voelt Vande Lanotte zich aangesproken, als lid van die oude generatie? ‘Als de samenwerking op een bepaald moment moeilijk loopt, dan wordt er voor anderen gekozen om in de regering te zetelen. Maar de partij kan en moet iedereen gebruiken die kan bijdragen. Het kan zeker zinvol zijn om, als hij dat wil, de ideeën van Frank weer te horen. Maar ik denk niet dat we Frank weer in de politiek moeten verwachten, hij heeft zijn keuze gemaakt.’ Vandenbroucke is op dit moment hoogleraar aan de KU Leuven, en hij werkt ook voor UAntwerpen en de Universiteit van Amsterdam.

.

Nu in het nieuws