© Belga

Jihadisten werkten op luchthaven Zaventem

De veiligheidsdiensten hebben de afgelopen maanden ontdekt dat zeker tien potentiële Syriëstrijders een job hadden in de bagage-afhandeling op de luchthaven van Zaventem. Sommigen waren zelfs in het bezit van een badge waarmee ze tot vlak bij de vliegtuigen mochten komen.

“Na analyse hebben we besloten dat een tiental van deze bedienden niet meer voldeden aan de veiligheidseisen”, klinkt het bij de veiligheidsdienst van de luchthaven. “Daarop werd besloten hun badge in te trekken.” Een aantal onder hen zijn ook effectief naar Syrië vertrokken. Minstens één van hen werd na zijn terugkeer in Brussel aangehouden.

De vraag is hoe die kandidaat-jihadisten tot op het tarmac van onze luchthavens geraken. “Het strafregister stuurt niet automatisch een alarmsignaal uit wanneer iemand voor een job op de luchthaven solliciteert”, zegt een veiligheidsverantwoordelijke. “Niet elke straf moet geassocieerd worden met terrorisme. Maar wij hebben onze les wel geleerd. Intussen is de waakzaamheid aanzienlijk verhoogd.”

“Wij waarschuwen al een paar jaar voor het gevaar van sympathisanten van de jihad die een job hebben op gevoelige plaatsen, zoals op luchthavens.

In het begin werd onze bezorgdheid weggelachen, maar nu realiseert men zich eindelijk dat wij met recht en reden bezorgd waren”, zeggen de veiligheidsdiensten.

Zeker een van de Vilvoordse jihadisten, die voor IS in Syrië is gaan strijden en bij zijn terugkeer in België werd aangehouden, heeft op de bagagedienst van Zaventem gewerkt. Dat bevestigt een bron binnen de federale politie.

(YB, TLB)

Nu in het nieuws