© BELGA

Openingstoespraak ULB was plagiaat, redacteur ontslagen

De toespraak die de voorzitter van de raad van bestuur van de ULB, Alain Delchambre, op 19 september bij de opening van het academiejaar voorlas, bevatte tal van letterlijke passages uit een eerdere toespraak van oud-president Jacques Chirac. Het plagiaat werd enkele dagen later door een persoon gesignaleerd. De redacteur die de passages in de toespraak stopte, is inmiddels ontslagen, zo melden diverse media donderdag.

gjs

'Alain Delchambre heeft de toespraak niet volledig zelf geschreven', aldus woordvoerder Nicolas Dassonville van de ULB. 'Hij heeft een team rond zich en in dat team houdt één persoon in het bijzonder zich bezig met het opstellen van de toespraken. De voorzitter van de raad van bestuur was absoluut niet op de hoogte van het feit dat de tekst geïnspireerd was op toespraken van andere personen. Bij het vernemen van die ernstige feiten heeft Alain Delchambre de medewerker onmiddellijk ontslagen.'

Een onmiddellijk ontslag drong zich op aangezien de universiteit studenten die zich schuldig maken aan plagiaat zeer zwaar bestraft. Voor Alain Delchambre is het incident hierbij gesloten.