© Archief Walter Liégeois

Modderpoel wordt weer vijver

Kempens Landschap en het gemeentebestuur van Wuustwezel zetten Sint-Franciscus weer in de kijker. Door beheerwerken in en rond de vijver in het domein van de zusters Franciscanessen in Gooreind worden de waterplas en de Sint-Franciscusgrot hersteld.

Neel Vermeiren

In 2012 kocht vzw Kempens Landschap in samenwerking met de gemeente Wuustwezel het parkdomein van het voormalig kloosterdomein van de Franciscanessen in langs de Bredabaan te Gooreind aan. Sindsdien wordt er systematisch gewerkt om het domein terug in zijn oude glorie te herstellen. Dit kan gebeuren dankzij het subsidieprogramma Leader MarkAante Kempen en de verkregen onderhoudspremie van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Doorheen de jaren is deze vijver dichtgeslibd en een onaantrekkelijke modderpoel geworden. De grot is verstopt achter hoog struikgewas en haar fundamenten worden ernstig aangetast door de wortels van bomen.

‘Het is wel duidelijk dat de nood hoog was om het achterstallig beheer weg te werken en enkele structurele inrichtingswerken uit te voeren om de landschappelijke en de ecologische waarde van de vijver opnieuw te verbeteren’, aldus gedeputeerde Inga Verhaert.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Noord.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio