De Belgische F16’s bij hun vertrek vanuit Florennes zaterdag.© BELGA

De Crem: ‘Belgische F16’s vliegen vanavond eerste gevechtsmissie’

Belgische F16’s werden gisteren al voor het eerst ingezet boven Irak om Bagdad en omgeving te verkennen. Dat was slechts een opwarmertje volgens Minister van Defensie De Crem. Vanavond (donderdagavond, red.) zullen de F16’s voor het eerst ingezet worden in een gevechtsmissie.

Stien Keunen

Nadat woensdag al twee Belgische toestellen op verkenningsmissie trokken in de buurt van Bagdad, zullen donderdagavond wellicht twee F16’s worden ingezet in een eerste operatieve gevechtsmissie in het kader van de internationale strijd tegen de terreurgroep Islamtische Staat (ISIS). Dat zei minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) donderdagochtend op Radio 1.

De Crem benadrukte nogmaals dat de verdedigingsmissies enkel in Irak zullen plaatsvinden, aangezien dat de regering van Bagdad de steun van het Belgische leger heeft gevraagd. In Syrië zal er dus geen tussenkomst zijn van de Belgische F16’s. Daar laat Minister van Defensie De Crem geen enkele discussie over bestaan.

Verkenningsmissie

Zes Belgische toestellen zijn zaterdag aangekomen in Jordanië vanwaaruit ze de internationale operatie tegen ISIS ondersteunen. Onder de noemer ‘Operation Desert Falcon’ moeten de Belgen in Irak luchtsteun verzekeren, tactische inlichtingen verzamelen over vijandige elementen objectieven op de grond neutraliseren.

Woensdag trokken twee Belgische toestellen op verkenningsmissie in de buurt van Bagdad. Onderweg werd in de lucht twee keer bijgetankt. Na een vlucht van ongeveer drie uur keerden ze terug.

De gevechtsvliegtuigen moesten hun boordkanon of precisie geleide wapens tijdens hun eerste missie niet gebruiken. Bedoeling was vooral om met de verkenningsapparatuur aan boord beelden te maken van de omgeving.

F-16's hebben eerste missie achter de rug

De Belgische F16's in Jordanië hebben hun eerste operationele missie in de strijd tegen IS achter de rug. Dat laat Defensie weten. Twee toestellen voerden een verkenningsvlucht uit boven de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De F16's waren uitgerust met een geladen boordkanon en precisie geleide wapens, maar die werden tijdens deze eerste missie niet gebruikt. De beelden van de verkenningsapparatuur aan boord werden aan gespecialiseerde interpretatoren overgemaakt voor verdere analyse. Ook in de komende dagen zal het detachement nieuwe vluchten uitvoeren.

Nu in het nieuws