Ligt paneel De Rechtvaardige Rechters in Laken?

Ligt paneel De Rechtvaardige Rechters in Laken?

Print
Brasschaat - Brasschatenaar Chris Noppe brengt een tweede boek uit over het verdwenen paneel De Rechtvaardige Rechters van Jan Van Eyck. Noppe is gefascineerd door Arsène Goedertier, de mogelijke dader van de diefstal.

Zijn eerste boek over deze merkwaardige geschiedenis van het in 1934 gestolen schilderij bracht Noppe uit in 2001. Hij kraakte de code van Goedertier en duidt de koninklijke crypte in Laken aan als bergplaats van het onschatbare schilderij. Sindsdien is de zaak hem blijven achtervolgen. Het paneel De Rechtvaardige Rechters is een stuk van een drieluik van Jan Van Eyck, Het Lam Gods. Het paneel werd in de Sint-Baafskathedraal in Gent in 1941 vervangen door een kopie. Chris Noppe legde in zijn eerste boek het verband met de koninklijke familie.

"Ik heb me trachten in te leven in de figuur Arsène Goedertier, een amateur-detective die zich hoe langer hoe meer als een fantast ging gedragen", zegt Noppe. "De man was wisselagent en wordt ervan verdacht het schilderij te hebben gestolen. Op zijn sterfbed zou hij gezegd hebben dat hij de enige is die de bergplaats van het schilderij kent en dat moet de crypyte van Laken zijn", zegt Noppe.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Noord.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio