© Shutterstock

Vijf makkelijke trucjes om af te vallen

Dr. Brian Wansink, psycholoog en professor aan de Universiteit van het Amerikaanse Cornell, zegt in zijn nieuwe boek 'Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life' dat kleine gewoontes soms voldoende kunnen zijn om gewicht te verliezen. Gedaan met constant diëten, dus.

kvd

Zijn boek geeft tips om op een eenvoudige manier nee te zeggen tegen te veel en overbodig eten. Want zowel thuis, op restaurant, in de winkel als op het werk zijn de verleidingen vaak groot. Wansink heeft deze oplossingen samen met zijn collega’s van het ‘Food and Brand Lab’ aan de Cornell University ontwikkeld, geanalyseerd en getest in verschillende steden in de Verenigde Staten.

Geen hopeloze strijd dankzij kleine veranderingen

‘Mensen die overgewicht hebben denken vaak dat hun situatie hopeloos is en dus geven ze de moed op om iets aan hun gewicht te veranderen. Het hoeft echter geen strijd te zijn, het kan ook verkregen worden door kleine handelingen, wat heel wat minder vermoeiend is’, zegt Wansink.

Tips

- ‘Een van mijn studies heeft aangetoond dat men slanker wordt wanneer er in de keuken enkel een goed gevulde schaal fruit in het zicht staat. Steek chips of andere verleidingen ver weg in de kast en zet het fruit naast bijvoorbeeld de autosleutels, zodat je snel een stuk kan meenemen als je naar het werk vertrekt’, zegt de voedingsprofessor.

- Alle restaurantgangers raadt hij aan de ‘regel van twee’ toe te passen: kies één gerecht dat jou lekker lijkt, maar beperk wat je daarbij bestelt tot slecht twee items: een aperitief en een glas wijn, een stukje brood en een dessert, twee stukjes brood, etc. In dat geval zou je volgens zijn bevindingen tot wel 23 procent minder calorieën eten.

- Vul je winkelkar met groenten en fruit en eet een suikerarme kauwgom terwijl je boodschappen doet.

- Eet in een propere en niet in een slordige keuken, want in een slordige omgeving zijn we volgens zijn onderzoek vatbaarder voor verleidingen.

- Vraag in de cafetaria op je school of werk of de gezonde maaltijden bovenaan de lunchkaart kunnen. ‘Want naar de overheid luisteren ze misschien niet, maar hopelijk wel naar klanten die hen jaarlijks heel wat geld opbrengen’, zegt Wansink.

Aanvulling: Hoogleraar Brian Wansink werd geschorst door Cornell University en dertien van zijn papers werden teruggetrokken. Hij wordt ervan beschuldigd gegevens onjuist gerapporteerd te hebben en ‘problematisch statistische technieken’ gebruikt te hebben (red, 9 oktober)

NIET TE MISSEN