© Luc Daelemans

© AWV

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Herinrichting kruispunt Autolei (R11) - Draaiboomstraat in Wommelgem

Afrit Wommelgem op E313 vanaf 6 oktober twee weken afgesloten

In het kader van de herinrichting van het kruispunt Autolei-Draaiboomstraat in Wommelgem wordt de afrit Wommelgem van de E313 richting Antwerpen gedurende een tweetal weken afgesloten vanaf 6 oktober.

DoRo

In 2015 doet het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een grondige herinrichting van de omgeving van het kruispunt van de Autolei (R11) en de Draaiboomstraat in Wommelgem. Na de werken moet het verkeer op het kruispunt vlotter én veiliger verlopen, ook voor de zwakke weggebruikers. Het verkeer naar Wijnegem zou beter doorstromen, want tussen het rondpunt van Wommelgem en de Makro komt er een extra rijstrook in de richting van Wijnegem.

Wat verandert er?

 • Het kruispunt van de Autolei (R11) en de Draaiboomstraat wordt volledig heringericht, met veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.
 • Verkeer uit de Draaiboomstraat zal via een nieuwe bypass vlot rechts kunnen afslaan in de richting van Wijnegem.
 • Tussen de rotonde van Wommelgem en het kruispunt met de Draaiboomstraat wordt de snelheid beperkt tot 50km/u.
 • Er komt een nieuwe fietsersbrug over de Grote Schijn.
 • Tussen de rotonde van Wommelgem en de afrit van de Makro komen er nieuwe brede fiets- en voetpaden aan de oostzijde van de R11.

Werken in 2014 en 2015

 1. In juni 2014 vernieuwde AWV al het asfalt op de R11 (Autolei/Krijgsbaan) tussen de Turnhoutsebaan (N112) en de Herentalsebaan (N116) (fase 1).
 2. Vanaf september 2014 voeren de nutsmaatschappijen onder leiding van Eandis al voorbereidende ingrepen uit voor de herinrichting (fase 2). In de toekomstige werfzone vernieuwen en verplaatsen ze ondergrondse leidingen en buizen voor gas, elektriciteit, water en telefoon.
 3. De eigenlijke herinrichting van het kruispunt door AWV (fase 3) vindt plaats vanaf het voorjaar van 2015. De werken zullen wellicht een half jaar duren. De planning wordt nog volop voorbereid. Zodra ze klaar is, vindt u alle informatie (onder meer over timing en omleidingen) op deze website.

Hinder tijdens voorbereidende nutswerken (fase 2)

Tijdens de voorbereidende nutswerken in het najaar van 2014 is er soms lokale hinder op de Autolei. Eandis informeert tijdig de bewoners en handelaars langs het werftraject.

 • Vanaf 22 september zijn de nutsbedrijven gedurende ongeveer een maand actief aan de kant met de pare huisnummers, tussen het rondpunt en de Draaiboomstraat. Gedurende die maand wordt een rijstrook in de richting van Wijnegem afgesloten voor het autoverkeer. De afrit Wommelgem van de E313 richting Antwerpen wordt gedurende een tweetal weken afgesloten vanaf 6 oktober.
 • Later in het najaar 2014 voert Eandis ook nog leidingswerken uit bij de Grote Schijn.

Tijdens de voorbereidende nutswerken staat Eandis in voor de communicatie. Met specifieke vragen over die nutswerken en de bijhorende lokale hinder kan u terecht bij Eandis via het nummer 078 35 35 34 (tijdens de kantooruren) of op www.eandis.be.

Hinder tijdens de werken in 2015 (fase 3)

AWV streeft ernaar om de hinder van de werken voor de herinrichting in 2015 zoveel mogelijk te beperken. Het kruispunt zal bijvoorbeeld gefaseerd heringericht worden om de uitvoeringstermijn zo kort mogelijk te houden.

 • Woningen, handelszaken en bedrijven in de buurt van de werf blijven zoveel mogelijk bereikbaar met de wagen, maar parkeren voor de deur zal niet altijd kunnen.
 • Tijdens de werken blijft er op de R11 ter hoogte van de werf zoveel mogelijk één rijstrook in beide richtingen open. Om de verkeersdruk dan te milderen, geldt er voor het doorgaande verkeer een omleiding via de E313, de Antwerpse Ring (R1) en de Bisschoppenhoflaan.
 • Fietsers en voetgangers hebben altijd een doorgang ter hoogte van de werf.

Contacteer de bereikbaarheidsadviseur

Om de ongemakken tijdens de werken te drukken, stelde AWV een bereikbaarheidsadviseur aan. Hebt u concrete vragen over de bereikbaarheid van uw woning, handelszaak of bedrijf tijdens de werken voor de herinrichting van het kruispunt? Contacteer dan de bereikbaarheidsadviseur. Zijn team bespreekt uw vraag met de werfleiding en geeft u een zo concreet mogelijk antwoord. U kunt mailen via bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be of bellen naar 0477 477 476.