© vrt

‘Koop geen tablets en laptops meer voor kinderen’

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens roept in De Standaard op om geen tablets meer te kopen, zolang die niet veiliger zijn. Volgens hem moeten de ontwikkelaars van tablets en laptops die toestellen veiliger maken voor kinderen. Op sociale media zouden haatboodschappen bijvoorbeeld geblokkeerd moeten kunnen worden.

jns, tib

'Je mag van de industrie verwachten dat ze haar verantwoordelijkheden neemt', zegt Adriaenssens vandaag in De Standaard. 'Dat ze, als ze onze jongeren tablets wil verkopen, maakt dat het veilige instrumenten zijn. Waarom zou een laptop zichzelf niet kunnen uitschakelen op het moment dat een meisje een naaktselfie wil doormailen? Als ouders stoppen met tablets kopen zolang die niet veilig zijn, zal snel genoeg blijken dat het technisch perfect haalbaar is'.

Dat klopt, zegt Bart Preneel, cryptograaf en professor informatiebeveiliging aan de KU Leuven. 'Technisch kan er heel veel. Die filters, die bijvoorbeeld naaktfoto's kunnen filteren, bestaan. Alleen vragen die een zekere know-how en zijn kinderen vaak handiger met computers dan hun ouders en kunnen ze die filters blokkeren of omzeilen'.

Hoe geavanceerd de technologie ook is, filters zullen nooit helemaal perfect zijn. 'Er zullen ook altijd een paar goede dingen gefilterd worden', zegt Preneel. 'Een onschuldige foto in je tuin kan bijvoorbeeld als naaktfoto gezien worden'. Bovendien heb je verschillende filters nodig: een filter voor je browser op PC is één ding, maar voor je camera op Skype bijvoorbeeld, heb je nog een andere nodig.

Een toestel met filters speciaal voor kinderen is voor de industrie ook niet interessant, niet alleen omdat de afzetmarkt klein is. 'Websites als Google en Facebook zijn gratis, maar worden betaald door advertenties. Wanneer bepaalde filters zo ingesteld worden dat ze geen advertenties tonen, zal men proberen deze filters te omzeilen en ontstaat er een soort wapenwedloop', aldus Preneel.