cdH-er herhaalt: ‘N-VA is racistische partij’

Francis Delpérée Foto: Photo News

cdH-er herhaalt: ‘N-VA is racistische partij’

Print

cdH-Kamerlid Francis Delpérée heeft dinsdag zijn partijgenoot Melchior Wathelet opgeroepen om goed na te denken vooraleer de politiek te verlaten en een carrière van tien jaar te 'verknoeien'.

Hij komt ook terug op zijn uitspraak dat N-VA een racistische partij. 'Dat was geen lapsus. N-VA is een eurofobe, belgofobe en brusselofobe partij', zei hij in La Libre Belgique en La Première (RTBF).

Delpérée somt de redenen op waarom cdH niet wilde toetreden tot een federale regering met de N-VA, een partij die hij opnieuw als racistisch omschreef. CdH had net als MR voor de verkiezingen gezegd niet in een regering met de N-VA te zullen stappen, en de partij heeft woord gehouden. Bovendien heeft ook een federale regering met enkel MR en cdH geen meerderheid aan Franstalige kant. Tenslotte is er een ideologisch bezwaar, volgens Francis Delpérée: 'N-VA is eurofoob, belgofoob en brusselofoob - voor de partij zijn er in Brussel enkel Vlamingen en Walen. Ik vat dat samen in één woord: racistisch. En de partij streeft naar onafhankelijkheid. (...) Ik wil geen mensen op sleutelposten van de staat installeren die er op uit zijn die staat te vernietigen'.

Het Kamerlid rich zich ook tot zijn partijgenoot, minister Wathelet, die zou overwegen uit de politiek te stappen. 'Heb je wel goed nagedacht over wat je bezig bent? Aan het feit dat je een carrière van tien jaar verknoeit, waarin je een zekere expertise hebt getoond in de aanpak van bepaalde dossiers?', zei de cdH-minister op de radio. Wathelet kreeg zware tegenwind voor de gevolgen van het spreidingsplan voor de luchthaven van Zaventem, ook binnen de eigen partij. Zo verklaarde Joëlle Milquet op de avond van de verkiezingen dat cdH de verkiezingen in Brussel zou gewonnen hebben zonder de fout van Wathelet.

.

Nu in het nieuws