© *

Steeds meer Belgen hebben emotionele problemen

De voorbije jaren is het aantal mensen met emotionele en psychische problemen opvallend gestegen. Dat blijkt uit de nationale Gezondheidsenquête, een grote bevraging in opdracht van de verschillende ministers van Volksgezondheid. Emotionele problemen komen nu ook beduidend meer dan vroeger voor bij jongeren tot 24 jaar.

llo

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) heeft vorig jaar bijna 11.000 Belgen ondervraagd over hun gezondheid. De resultaten van de enquête moeten politici helpen het gezondheidsbeleid bij te sturen. ‘De resultaten van de enquête zijn representatief voor de gezondheidstoestand van de Belgische bevolking’, zegt Stefaan Demarest, hoofd van het project Gezondheidsenquête op het WIV-ISP.

In vergelijking met vorige enquêtes valt vooral de sterke stijging van psychische en emotionele problemen op. Een derde van de bevolking geeft psychische problemen aan: ze zijn gestresseerd, gespannen, verdrietig, gedeprimeerd of kunnen niet slapen vanwege de zorgen. Een op de tien mensen kampt met angststoornissen.

Een op de vijf vrouwen gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Bij de groep jonge vrouwen (15-24 jaar) is de stijging van de emotionele problemen het sterkst.

Chronische aandoeningen

Hoewel acht op de tien Belgen aangeeft een goede gezondheid te hebben, blijkt een kwart van de bevolking te lijden aan een chronische aandoening. Dat percentage blijft sinds 1997 stabiel.

De sterkte stijgers onder die chronische aandoeningen zijn hoge bloeddruk, diabetes, artrose en schildklierlijden. Tegenover 1997 is het aantal diabeteslijders verdubbeld, een evolutie die deels te maken heeft met de vergrijzing. Ook de toename van artrose is deels te wijten aan de verouderende bevolking. Schildklierlijden komt in Brussel en Wallonië dubbel zoveel voor als zestien jaar geleden.

Voorst blijkt dat 83 procent van de bevraagde personen van 65 jaar en ouder zeggen niet beperkt te zijn in hun mobiliteit.

Ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) woonde de voorstelling van de resultaten bij. Ze noemde de toename van het aantal mensen met psychologische problemen verontrustend. ‘We moeten de inspanningen op dat terrein verderzetten’, zei ze.

1 op de 3 heeft psychische problemen

Het gaat niet goed met onze geestelijke gezondheid, dat blijkt uit de grote Nationale Gezondheidsenquête. Maar liefst 1 op de 3 Belgen geeft aan dat hij psychische problemen heeft. We voelen ons vaak gestresseerd, depressief, en hebben angststoornissen. Opvallend is dat zelfs veel jongeren er al last van hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Fit & Gezond