© blg

Sterke Yellow Tigers stoten door op WK volleybal

De Belgische nationale volleybalvrouwen hebben zich zondagavond op het WK in Italië verzekerd van een ticket voor de tweede ronde. De Yellow Tigers moesten in hun laatste wedstrijd in de eerste ronde (groep D) tegen Puerto Rico twee sets winnen om door te stoten, maar deden meer dan dat en haalden het met droge 3-0 cijfers. De setstanden waren 25-20, 25-17 en 25-19.

vml

Zenuwen troef bij de beide ploegen in de beslissende wedstrijd om de laatste kwalificatieplaats voor de tweede ronde op het WK volley. De Yellow Tigers hadden genoeg aan twee gewonnen sets, de Puertoricanen moesten met 3-0 of 3-1 winnen. Een thriller kondigde zich aan. Maar daar maakten de gemotiveerde en geconcentreerde Belgische vrouwen snel een einde aan, want al na twee sets stond de kwalificatie vast. De rest van het verhaal was voor de statistieken. Daarin werd de derde plaats in de poule vastgelegd met een 3-0 zege. Eén dagje rust, één dagje training en woensdag en donderdag spelen de Yellow Tigers opnieuw in Bari tegen Italië en de Dominikaanse republiek.

De Belgen begonnen alleszins uitstekend aan de wedstrijd via een ace van Frauke Dirickx. Als Charlotte Leys daar nog enkele stevige opslagen aan toevoegde en Van Hecke weer stevig uithaalde, stond een 8-4 voorsprong op het bord bij de eerste dode tijd. Maar de Belgen waren wel beducht voor de aanvallen van Cruz en de opslagen van Valentin. Terecht, want zij waren het die Puerto Rico bij 11-11 opnieuw op gelijke hoogte brachten. Maar dan gingen de Belgische tegenstanders in de fout en Van Hecke dankte met 15-11. Weer receptieproblemen bij de Yellow Tigers, maar Vandesteene zorgde even voor opluchting, profiteerde van het gestaltevoordeel en geholpen door Bland moest de coach van Puerto Rico naar noodtime-outs grijpen bij 19-16 en 21-16. Frauke Dirickx had weer het doorzicht om de juiste speelsters aan te spelen. Van Hecke knalde aan 60% doorheen het zwakke blok, Ilka Van de Vyver droeg haar opslagsteentje bij naar 23-17, Heyrman loeihard en even later met een blok naar 24-18 en 25-20.

De Belgische meisjes gingen in de tweede set gewoon op de ingeslagen weg verder. Opslagen van Leys, punten van Heyrman en Van Hecke, en met een intelligente Dirickx naar 7-3. Het kloofje was eens te meer geslagen. Met dank aan twee netfouten aan de kant van Puerto Rico bleven de Yellow Tigers, weer gesteund door een uitgebreid supporterslegioen, leiden met 16-10 langs Van Hecke en Bland, die profiteerden van ontreddering bij de receptie van de tegenstanders. Lise Van Hecke smoorde een kleine terugkeer van Puerto Rico naar 16-13 in de kiem met een nieuwe plaatsbal. Via een blok van Leys naar 19-14, een knal van Van Hecke door het open midden naar 20-15, waarna twee block-outs en een plaatsbal van Leys de kwalificatie van de Yellow Tigers zo goed als vastlegden bij 23-16. Van Hecke naar setpunt, waarna Vandesteene een netfout bij Puerto Rico uitlokte. Feest en gejubel bij de Yellow Tigers, want het was al langer dan 36 jaar geleden dat de Belgische vrouwenploeg zich zelf bij de beste zestien ploegen van de wereld plaatste.

In de derde set serveerde Van Hecke haar ploeg naar een derde setwinst en een Belgisch feestje.

België speelde met: Dirickx, Leys, Heyrman, Van Hecke, Vandesteene, Bland, libero Courtois. Kwamen in: Van de Vyver

Gert Vande Broek: ‘Misschien is 12e plaats nieuwe ambitie’

© Photo News

Bondscoach Gert Vande Broek was uiteraard bijzonder tevreden met de kwalificatie van de Yellow Tigers voor de tweede ronde van het WK volley voor vrouwen. De Belgen wonnen zondag met 3-0 van Puerto Rico en verzekerden zich zo van een plaatsje bij de zestien beste volleyballanden ter wereld.

‘In de eerste set hadden wij het moeilijk. Het was steeds een balans tussen pushen en ontspannen. Punten die de Puertoricanen op snelheid maakten, daar mochten we niet lastig om worden, tipballen moesten we zo veel mogelijk onder controle houden’, aldus Vande Broek.

‘Maar het lukte, zodat ook de campagne 2014 een knaller wordt. Na onze plaatsing in de Final Four van de World Grand Prix, nadien in de Final 6 in Tokio en nu onze kwalificatie voor de tweede ronde van het WK. En dat na het boerenjaar 2013, een jaar waarin alles lukte voor het Belgisch volley. Ik was nochtans met schrik aan deze campagne begonnen, want we hadden in Tokio toch wel serieus rammel gekregen en we zaten mentaal en fysiek diep. Het knappe is dat we toch weer zijn teruggekomen en dat we zelfs een grotere stabiliteit in de ploeg hebben dan vorig jaar, toen we nochtans brons haalden op het EK’, zei de bondscoach.

‘We staan in de nieuwe poule bij de beste zestien van de wereld, maar wees er zeker van dat we niet als zestiende zullen eindigen. We starten met 3 punten en dat hadden er zelfs 4 kunnen zijn, als we de klus helemaal hadden afgemaakt tegen Japan. Meer dan de tweede ronde is echter ook (nog) niet mogelijk. Dit is trouwens al een grotere stap dan ik ooit had durven dromen. Ik ben momenteel een heel gelukkig man. Want het is moeilijk om almaar beter te doen. Misschien is een twaalfde plaats op dit WK een nieuwe ambitie. We kunnen mentaal een stuk frisser aan de tweede ronde beginnen. Onze doelstelling is immers bereikt, zodat we een mogelijk verlies tegen de Dominicaanse Republiek of Italië beter kunnen verteren’, aldus Vande Broek.

Meer sportnieuws