Hans Bonte: 'Deelname België aan strijd tegen ISIS zal gevolgen hebben'

'De aanpak van Syriëstrijders die terugkeren en de terreurdreiging in ons land moet gecentraliseerd worden om efficiënt te kunnen zijn', zegt Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. Bonte is vanmorgen teruggekeerd uit de VS waar hij met gespecialiseerde veiligheidsmensen sprak, onder meer van de CIA.

Guy Stevens

Bonte is ervan overtuigd dat de deelname van België aan de coalitie tegen ISIS gevolgen zal hebben. 'Dat lijkt me evident', zegt hij. 'In het binnenland zal onzekerheid ontstaan, mensen zullen wat ongerust worden. Er is dan ook sowieso een verhoogd risico op aanslagen, misdrijven en radicalisering.

Pieter De Crem: 'We konden niet aan de kant blijven'

De Belgische F16's zullen vanaf morgen verkenningsvluchten kunnen uitvoeren. En vanaf midden volgende week zullen ze dan ook echt in actie komen. Dat zegt ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem in de studio van VTM NIEUWS.

'Ondanks tegenkantingen van Groen, heeft toch een grote meerderheid van de parlementsleden geoordeeld dat we niet aan de kant konden blijven staan in dit conflict en dus moesten ingaan op de vraag van de VS om deel te nemen aan de operatie.'

'België neemt ISIS-dreiging ernstig'

Uit een bevraging van VTM NIEUWS bleek dat drie kwart van de Vlamingen zich bedreigd voelt door terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). 'We nemen die dreiging zeer ernstig', zegt ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem in de studio van VTM NIEUWS. 'Daarom nemen we ook deel aan de operatie: onveiligheid en instabiliteit in het Midden-Oosten brengt ook onveiligheid in Europa met zich mee', zo legt hij uit.

De risico's voor de militairen ter plaatse worden zo goed mogelijk beperkt. 'De piloten zijn goed opgeleid en hebben ook goed materiaal. Maar risico's zijn nooit helemaal uit te sluiten.' Daarnaast hoopt De Crem in een later stadium ook te kunnen helpen bij de stabilisatie van de regio.

Nu in het nieuws