© GVA

Ex-bedelaar Louis ten strijde tegen armoede

Beroemde Wuustwezelenaar praat met jeugd over zijn verleden Louis, de bekende bedelaar van het Koningin Astridplein in Antwerpen, die beroemd werd nadat een drugsverslaafd koppel zijn kinderen bij hem had gedropt, woont terug in Wuustwezel.

Neel Vermeiren

Hij is vast van plan om nu zelf mensen te helpen die in armoede verkeren. Jarenlang zat Louis op zijn vaste stekje in de omgeving van de Koningin Elisabethzaal en het Diamantmuseum. “Steeds in weer en wind zitten, heeft zijn tol geëist”, zegt Louis. “Mijn knoken willen niet meer mee, mijn heup en knieën zijn versleten.”

Hij woonde een tijdje in een appartementje in Antwerpen, maar keerde onlangs de stad de rug toe. Hij vond een woning in het dorp waar zijn hart ligt, Wuustwezel, en leeft van een invaliditeitsuitkering. “Hier ben ik geboren en hier wil ik ook sterven.”

Maar hij wil niet bij de pakken blijven zitten. Nadat hij meer dan twintig jaar aan de rand van de maatschappij heeft gezeten, wil hij nu zelf ten strijde trekken tegen armoede. “Want je zit er vlugger in dan je denkt”, betoogt Louis. “Ieder van ons staat met één been in de afgrond. Drank, drugs, scheiding, ziekte, ontslag of financiële tegenslag kunnen mensen naar de armoede drijven.”

Lees meer in de weekendkrant van Gazet van Antwerpen - editie Stad & Noord

Nu in het nieuws